{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wikileaks: I BiH špijunira

F
16.9.2014. u 14:37
0
14
Wikileaks: I BiH špijunira
0
Wikileaks: I BiH  špijunira
Sigurnosne službe Bosne i Hercegovine se nalaze na listi korisnika kontroverznog softvera za nadzor njemačke kompanije "FinFisher", pokazuju dokumenta WikiLeaksa.
Prema objavljenim podacima, softver mogu da koriste dva agenta u BiH, a omogućeno je praćenje deset meta.

WikiLeaks je u četvrtoj objavi u seriji "Space fajls" javnosti omogućio da pročita niz dokumenata o kontroverznom softveru, ali i da skine njegove kopije i pročešlja listu klijenata među kojima su, kako se tvrdi, policijske i sigurnosne službe 17 zemalja.

Podatke je prikupio neidentificirani haker upadom u bazu "FinFishera" u augustu, a ta njemačka kompanija nije željela da se oglašava povodom ovog slučaja.

WikiLeaks tvrdi da su među klijentima "FinFishera" sigurnosne ili policijske službe Australije, Bahreina, Bangladeša, Belgije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Italije, Mongolije, Nigerije, Holandije, Pakistana, Singapura, Slovačke, Katara, Južne Afrike i Vijetnama.

U dokumentaciji kompanije "FinFisher" klijenti su obilježeni nizom od osam karaktera, ali su neki od njih identificirani analizom prepiski i podataka.

O nekima od zemalja se govorilo i prošle godine, ali su Belgija, Italija, Slovačka i BiH nove na listi.

-Ove podatke bi zajednica trebalo da iskoristi kako bi napravila alate za zaštitu ljudi od ovakvog softvera. FinFisher nastavlja da bez problema radi u Njemačkoj i ovakav malver, koji se može koristiti kao oružje, prodaje i najgorim režimima na svijetu - naveo je u saopćenju osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

WikiLeaks je prolazeći kroz podatke ocijenio da je "FinFisher" ostvario ukupne prihode veće od 50 miliona eura prodajom softvera za špijuniranje svojim klijentima, ali se ne navodi u kom periodu.

Iz dokumentacije se vidi da su službe iz BiH u 2013. godini u martu potpisale ugovore za softver "FinFly USB" i "FinSpy" teške oko 206.000 eura.

U dokumentaciji je navedeno da je za "FinFly USB " potrošeno 4.620 eura, a za osnovnu licencu za FinSpy, za dva agenta i deset "meta za praćenje" 202.200 eura.

Softver je napravljen kako bi skenirao i presretao pozive i prenos podataka s računara ili telefona, u šta spadaju obični pozivi, pozivi preko Skypea, ali i sms, e-mailovi ili razgovori preko čet klijenta.

O njemu se u javnosti prvi put govorilo 2011. godine, kada su demonstranti u Egiptu otkrili dokumentaciju koja upućuje na to da je softver koristio tadašnji predsjednik Hosni Mubarak.

"FinFisher" navodi da su njeni proizvodi "inovativni cyber alati" za izvlačenje podataka, kao i da ih prodaje samo vladinim agencijama. Iz kompanije tvrde da se njihov softver ne može koristiti za masovni nadzor, već samo za praćenje pojedinaca, prenosi B92.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: