BiH
0

Wightman: Ulazak u Partnerstvo za mir historijski trenutak za BiH

FENA
Komandant NATO štaba u BiH general Richard Wightman ocijenio je u četvrtak da je ulazak BiH u NATO-ov program Partnerstvo za mir bio historijski trenutak na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

Govoreći na tradicionalnom novogodišnjem prijemu u Sarajevu, kojem su prisustvovali visoki bh. zvaničnici, predstavnici međunarodne zajednice i članovi diplomatskog kora, general Wightman je kazao da je to bio znak za novi početak, koji se već dugo pripremao i koji je potvrdio važnost uloge BiH u učvršćivanju stabilnosti i sigurnosti u regionu.

  • Članstvo u Partnerstvu za mir Bosnu i Hercegovinu ne čini samo potrošačem sigurnosti u svijetu, već i njenim subjektom, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, ulazak u Partnerstvo za mir omogućile su dramatične i dalekosežne reforme koje su provedene u svim odbrambenim strukturama u BiH.

  • Članstvo u Partnetrstvu za mir je za BiH značajan korak ka punoj integraciji u euroatlantske strukture. Učešće u ovom programu vitalni je dio ovog veoma izazovnog procesa koji će od svih nas zahtijevati saradnju, koordinaciju, komunikaciju i sinergiju, rekao je general Wightman.