{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wigermark: Svi treba da učestvuju u procesu pristupanja Evropskoj uniji

S
SRNA
9.3.2018. u 14:47
19
23
Wigermark: Svi treba da učestvuju u procesu pristupanja Evropskoj uniji
19
Wigermark: Svi treba da učestvuju u procesu pristupanja Evropskoj uniji
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je danas u Bosanskoj Gradišci da je za BiH ključno da dalje napreduje u evropskim integracijama, naglasivši da u tom procesu treba da učestvuju svi, jer to nije nešto što vode samo politički lideri i birokrate.
Wigemark je naglasio da je cilj javnih debata o ulozi lokalnih zajednica u procesu pristupanja EU, koja je danas održana i u Bosanskoj Gradišci, to da predstavnici EU od ljudi iz svih sfera života saznaju više o situaciji u njihovim sredinama jer se znatan dio reformi u procesu uklađivanja sa standardima EU realizuje na lokalnom nivou.

"Bosanska Gradiška je na granici sa Hrvatskom, koja je članica EU. Iduće sedmice imamo potpisivanje sporazuma o finansiranju mosta koji će biti građen u blizini Bosanske Gradiške, a koji će doprinijeti jačanju poslovnih djelatnosti, donijeti investicije, ubrzati transport i unaprijediti kontakte između ljudi", naveo je Wigemark.

On je dodao da je uoči javne debate posjetio i upoznao se o radu nevladine organizacije "Most" u Bosanskoj Gradišci koji uključuje i socijalno preduzetništvo.

"Oni tako preuzimaju inicijativu i ne čekaju da im nek drugi obezbijedi finansiranje. Oni su dobar primjer nečega što svi treba da razumiju, da EU ne može popunjavati svaku rupu, bilo da je riječ o finansiranju ili nekim drugim potrebama, nego da svi moraju preuzimati inicijativu", istakao je Wigemark.

Wigemark je najavio da će u aprilu biti održan sastanak sa načelnicima i gradonačelnicima iz Republike Srpske i Federacije BiH na kojem će biti riječi o tome da lokalne zajednice imaju mnogo dobrih projekata, ali nemaju dovoljno novca jer ulažu mnogo više nego što im viši sistem vraća.

Načelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić istakao je da je dobro da predstavnici EU razgovaraju sa građanima i da je veoma bitno što su Bosansku Gradišku prepoznali kao sredinu koja teži evropskim vrijednostima i koja je posljednjih godinu dana shvatila da mora da bude u Funkciji svojih građana i privrednika.

Adžić je naveo da je sa Wigemarkom razgovarao o mogućnostima modernizacije infrastukture, uključivanju nevladinog sektora i mladih u brojne procese u lokalnoj zajednici, te unapređenju srednjeg obrazovanja i školovanju kadrova koji su potrebni privredi.

On je dodao da je ponovo pokrenuta priča o izmještanju zgrade suda iz centra opštine, izgradnji novog mosta na Savi i završetku novog graničnog prelaza i carinskog terminala, te završetku obilaznice, završetku sportske dvorane i modernizaciji javne rasvjete.

"Imali smo konstruktivan sastanak sa Wigemarkom, gdje smo dobili i pohvale da smo energična lokalna uprava koja ima viziju šta je potrebno građanima i privrednicima opštine", istakao je Adžić.

U Bosanskoj Gradišci je danas održana peta javna debata o ulozi lokalnih zajednica, izazovima i mogućnostima pristupanja EU, koju u 15 opština i gradova BiH organizuje Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH u okviru projekta "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: