Mračni dani
34

Wigemark: Važno je da pamtimo i učimo buduće generacije kako se genocid više nikada ne bi ponovio

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas u Potočarima kako je dužnost Evropljana i međunarodne zajednice da pamte i nikada ne zaborave mračne dane koji su se dogodili prije 22 godine na tom mjestu.

Wigemark je podsjetio kako se danas odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici koji se prije više od dvije decenije dogodio u srcu Evrope i pred našim očima.

"Zbog te tragedije danas ime Srebrenica priziva slike porodica koje su prisilno odvajanje, muškaraca i dječaka i od 15 godina koji su sistematski ubijani te žena i djevojčica koje su ostale u strahu. Nikada ne smijemo zaboraviti na genocid u Srebrenici jer živimo u svijetu gdje su istina i činjenice predmet manipulacije, gdje se zanemaruju vladavina i poštivanje osnovnih ljudskih prava za račun nacionalističkih interesa i kratkih političkih dobitaka", rekao je Wigemark.

Podsjetio je kako je Evropska unija uspostavljena upravo kako bi se osiguralo da se na evropskom tlu nikada više ne ponove masovna ubistva i genocid, iako nisu uspjeli u tome.

"Važno je da pamtimo kako se genocid više nikada nigdje ne bi ponovio i da učimo buduće generacije o onome što se dešavalo. Da bismo išli naprijed, moramo se osvrnuti unazad na ono što se dešavalo. Nadam se da će u ne tako dalekoj budućnosti ime Srebrenica prizivati slike uspješne općine za sve građane, mira i suživota, a za to su potrebni kontinuiran rad, dijalog, hrabrost i odlučnost. Bit će potrebno teško, ali neophodno pomirenje, a EU je tu da vam pomogne na tom putu", poručio je Wigemark.