248 dana protesta
43

Wigemark primio Davora Dragičevića: Svi građani moraju biti jednaki pred zakonom

Klix.ba
Ambasador Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark sastao se danas u Sarajevu s Davorom Dragičevićem, ocem pokojnog Davida Dragičevića.

Ambasador Wigemark izrazio je duboko saučešće povodom tragične smrti njegovog sina.

Dragičević je iskazao zabrinutost načinom na koji se sprovodi zvanična istraga o smrti njegovog sina. Također, informisao je ambasadora Wigemarka o planovima da registruje nevladinu organizaciju na osnovama rada pokreta "Pravda za Davida" koji mirno protestuje više od 240 dana.

Ambasador Wigemark naglasio je da svi građani u BiH moraju biti jednaki pred zakonom, te da je vladavina prava osnovni dio procesa integracije u EU. Agencije za provedbu zakona i pravosudne institucije moraju biti u mogućnosti djelovati neovisno i slobodno od bilo kakvog neprimjerenog pritiska.

"Dužnost je organa za provedbu zakona da sprovode istrage u slučajevima gdje postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo. Dragičević i svi građani u BiH imaju pravo očekivati temeljitu i profesionalnu istragu za sva teška krivična djela. Ništa manje se ne može očekivati od bilo koje zemlje koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji", kazao je Wigemark.