BiH
16

Wigemark pozvao građane da izađu na izbore i izaberu vlast koja će riješiti socijalna pitanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark pozvao je građane da u nedjelju izađu na lokalne izbore i izaberu vlast

"Građani u Bosni i Hercegovini glasat će na lokalnim izborima u nedjelju 2. oktobra. Ovo je primjer demokratije na djelu, kao i način promovisanja javne odgovornosti. Evropska unija potiče sve građane da izađu na izbore i podrže stranke i kandidate za koje smatraju da će se najefikasnije zauzeti za pitanja koja su važna za njih i sredinu u kojoj žive", ističe Wigemark.

Dodaje kako je očuvanje integriteta izbornog procesa, u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama od izuzetne važnosti. Ove izbore će pratiti međunarodni i domaći posmatrači koje akredituje Centralna izborna komisija BiH, uključujući koaliciju "Pod lupom", zajedničku inicijativu šest nevladinih organizacija iz BiH, sa 3.000 posmatrača koji će pokrivati svako drugo biračko mjesto.

"Želim da naglasim potrebu za demokratskim, kredibilnim i inkluzivnim izbornim procesom. Evropska unija pozdravlja rad izbornih posmatrača koji ima za cilj da osigura slobodne i fer izbore i ukaže na eventualne izborne nepravilnosti. Pozivamo sve političke subjekte i izbornu administraciju da, u skladu sa Izbornim zakonom, posmatrače tretiraju na profesionalnoj i fer osnovi i da se suzdrže od bilo kojeg oblika pritiska ili zastrašivanja", kazao je Wigemark.

Kao odgovor na zahtjeve građana za promjenama i približavanjem Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina je nedavno ostvarila veoma važnu prekretnicu u procesu evropskih integracija.

"Postoji solidna osnova za dalji napredak i rukovodstvo zemlje na svim nivoima se treba usredsrediti na cjelokupna pitanja u vezi sa procesom evropskih integracija. Birači očekuju da lokalni politički lideri izabrani u nedjelju donesu prijeko potrebna socio-ekonomska poboljšanja, potaknu lokalni razvoj i održe dinamiku koja će omogućiti Bosni i Hercegovini da napravi postojan napredak ka Evropskoj uniji," zaključio je Wigemark.