Razjasnio
48

Wigemark: Potreban novi zakon o VSTV-u, nijednog političara ne podržavamo

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Šef delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark naglasio je danas da je neophodno da se usvoji novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te je ukazao da ima prostora da se poboljša rad tog regulatornog tijela za pravosuđe u BiH.

Podsjetio je na mišljenje Evrpske komisije o aplikaciji BiH te da jedna od 14 ključnih preporuka govori o potrebi izrade novog zakona o VSTV-u.

"Mislim da su sve ove neke turbulencije, dešavanja u vezi s VSTV-om, upravo to i pokazale, da morate da imate zakon kojim se regulira rad jednog takvog tijela", istakao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci.

Nije želio da komentariše pismo potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružice Jukić članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine tražeči od njih da obavijeste Ujedinjene nacije i Evropsku uniju o uplitanju u rad pravosudnih institucija.

Wigemark je kazao i da o radu pravosuđa nije razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

On je dodao da ne može komentarisati pojedinačne slučajeve, ali i naglasio da niko nije iznad zakona te da je neophodno nezavisno, efikasno, odgovorno i profesionalno pravosuđe.

"Da bi se to ostvarilo neophodno je da ova zemlja preduzme sveobuhvatne reforme, jer bez postojanja pravne države teško je zamisliti da bi neka zemlja mogla biti članica EU", rekao je šef delegacije Evropske unije u BiH.

Naglasio je i da EU ne podržava nijednog političara u BiH, već na izborima izabrane predstavnike vlasti.

S političkim liderima, kako je dodao, imaju dijalog o bitnim pitanjima za građane.