BiH
0

Wigemark posjetio Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova

FENA
Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava (EUSR u BiH) posjetili su danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP), gdje su razgovarali s ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom.

Čampara je izvijestio Wigemarka o rezulatima u radu Federalne uprave policije, pri čemu je konstatovano da su ostvareni rezultati najbolji u proteklih petnaest godina rada.

Razgovarano je i o aktuelnim sigurnosnim izazovima u BiH i problemima oko formiranja policijskih struktura u zemlji s aspekta normiranja, odnosno usklađivanja s aktuelnim propisima, kao i s aspekta operativnih aktivnosti policije.

Čampara je istakao važnost međunarodne podrške i mogućnosti korištenja IPA fondova za finansiranje nadogradnje AFIS sistema (automatski sistem za identifikaciju otisaka prstiju), koji je od vitalnog značaja za rad agencija za provođenje zakona u BiH. Nada se da će problemi oko potpisivanja memoranduma o razumijevanju za uspostavaljanje AFIS sistema u BiH biti uskoro otklonjeni, kako bi se moglo nastaviti s realizacijom tog projekta.

Wigemark je upoznat s aktivnostima oko pripremanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Čampara je pojasnio da je na nivou Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući Federalnu upravu policije, formirana Radna grupa za pripremu odgovora na 136 pitanja iz Upitnika Evropske komisije te da će u skladu s definisanim rokovima Federalno ministarstvo izvršiti sve svoje obaveze u roku, saopćeno je iz FMUP.