BiH gubi vrijeme
6

Wigemark o formiranju Vijeća ministara BiH: Ne treba čekati ljepše dane, vani je već sunčano

E. M.
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: F. K./Klix.ba)
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: F. K./Klix.ba)
Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark je komentarišući neformiranje Vijeća ministara BiH kazao da se radi o bespotrebnom gubljenju vremena.

Prilikom današnje posjete Zeničko-dobojskom kantonu, gdje se sastao s premijerom Mirzom Ganićem, i Gradskoj upravi Zenice, gdje je razgovarao s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem o projektima na lokalnom nivou, novinare je interesovao i stav Evropske unije prema formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini.

Wigemark je naglasio da je obeshrabrujuće da još uvijek nije formirano Vijeće ministara i da se sa svakim danom, sedmicom i mjesecom gubi vrijeme.

"Sada imate mišljenje Evropske komisije šta je potrebno uraditi. Ohrabrujuće je što imate formirane vlasti u sedam-osam kantona i vlast u Republici Srpskoj. Ono što se dešava u drugim kantonima je jedna igra čekanja, gdje jedna strana čeka drugu stranu da nešto uradi. Prema mom shvatanju, vrlo je malo dijaloga koji se dešava između lidera", kazao je Wigemark.

Dodao je da je potrebno sjesti za stol i razgovarati o saglasnostima na određena pitanja te formirati Vijeće ministara, a svoj odgovor je nastavio i u šaljivom tonu:

"Nema potrebe da se čekaju neki ljepši dani, napolju je već sada sunčano vrijeme”, zaključio je Wigemark.

U Zenici će danas biti održana i 9. javna debata o EU integracijama, a domaćin je Lars-Gunnar Wigemark kojem su se danas pridružili i francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson te stručnjaci iz BiH i zemalja regije.