{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wigemark: Lokalne zajednice ključne u procesu evropskih integracija

F
8.3.2018. u 14:59
12
9
Wigemark: Lokalne zajednice ključne u procesu evropskih integracija
12
Wigemark: Lokalne zajednice ključne u procesu evropskih integracija
Lars-Gunnar Wigemark
Lokalne zajednice su veoma važne u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine – istakao je danas u Prnjavoru šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars- Gunnar Wigemark.
Na četvrtoj debati u okviru projekta "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“, Wigemark je pojasnio da evropske integracije nisu isključivo rezervisano za glavne centre, poput Sarajeva i Banje Luka, već se odnose na cijelo društvo koje treba da bude transformisano.

Stoga je, kako je dodao, pokrenut ovaj projekt, u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice, izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

"Želimo direktnu komunikaciju sa ljudima koji dolaze iz svih sfera života, uključujući i samu upravu", istakao je Wigemark.

Podsjetio je i da je Prnjavor poznat po nazivu "Evropa u malom", jer je krajem 20.vijeka na području opštine bilo je nastanjeno oko 20 različitih etničkih grupa.

"Na ovom području su prisutna ne samo tri konstitutivna naroda, već i značajan broj nacionalnih manjina koji žive zajedno i skladno", dodao je šef Delegacije Evropske unije u BiH na debati kojoj su prisustvovali preduzetnici, predstavnici javne uprave, preduzeća, kao i organizacija civilnog društva, mladih i poljoprivrednika.

I ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi je ukazao da je lokalna zajednica glavni pokretač promjena.

On je izrazio je zadovoljstvo jer je EU u BiH preuzela inicijativu da se posjete lokalne zajednice, koje su ključne u svim procesima približavanja BiH Uniji.

Prve tri debate, koje Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizuje u opštinama širom zemlje, održane su u Gračanici, Zvorniku i Derventi. Debati u Prnjavoru su prisustvovali i domaći, regionalni i međunarodni stručnjaci koji su angažovani na ovom projektu EU u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: