Proces se nastavlja
17

Wigemark: Izmjenom Izbornog zakona niko od političkih aktera neće dobiti ono što želi

Piše: I. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark osvrnuo se na izmjene izbornog zakonodavstva nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu, kazavši da politički akteri moraju biti svjesni da niko neće dobiti ono što želi i da svi moraju biti spremni da nešto izgube usvajanjem izmjena.

"U proces donošenja izbornog zakonodavstva uključeni su svi relevantni politički partneri u Bosni i Hercegovini. Sljedeći korak je da nastavimo proces uključivši sve političke partnere, kako bi svi predstavili šta žele i kako bi našli zajednički kompromis", kazao je Wigemark.

Naveo je da je ostalo malo vremena i da taj problem trebaju rješavati političke partije, a da je Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini zajedno s drugim akterima tu da pomogne.

"Ova zemlja treba nastaviti raditi ukoliko želi postati članica Evropske unije i napraviti progres. Ovo je krucijalni momenat. Za sve zemlje Zapadnog Balkana je vrlo bitno da prate strategiju, a to važi i za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Wigemark, dodavši da je osim izmjena izbornog zakonodavstva bitno biti posvećen ekonomskim reformama.

Dodao je da ne postoji specifičan plan ukoliko do promjena izbornog zakonodavstva ne dođe, ali da se nada da se to neće desiti.

"Političke partije su odgovorne za taj proces. Jučer su pokazali da su zainteresovani da nađu soluciju. Prvi put je situacija bila nešto optimističnija", kazao je Wigemark.