Zajedno uspješniji
0

Wigemark i Ajnadžić učestvovali u panel diskusiji "Inkluzija počinje u lokalnoj zajednici"

Klix.ba
U sjedištu Delegacije Evropske unije za BiH u Sarajevu danas je održana panel diskusija na temu "Inkluzija počinje u lokalnoj zajednici". Organizator panela je Ured Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo.

Prije početka diskusije djeca sa poteškoćama sluha i govora iz "Eho Kids Benda" iz Sarajeva i "Basic" škole iz Istočnog Sarajeva, izveli su "Odu radosti".

Diskusiju su otvorili predstavnici Udruženja za podršku djeci/osobama s teškoćama sluha i govora "Eho", a koje je članica Evropske asocijacije korisnika kohlearnih implantata (EUR-CIU).

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je da je inkluzija u samoj suštini Evropske unije, jer uključuje zemlje sa svim različitostima u zajednicu koja dijeli određeni set pravila i propisa.

"Zasigurno smo zajedno uspješniji. Nemoguće je da Evropska unija riješi sve probleme u Bosni i Hercegovini, ali ćemo biti snažna potpora u tome. Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU se u svojim napomenama vrlo konkretno osvrće na ovu tematiku. Vrlo jasno se spominje potreba, ne samo usvajanja standarda Evropske unije, već i njihove konkretne provedbe za zadovoljavanje potreba svih građana ove zemlje, uključujući i one sa različitim vrstama poteškoća u razvoju. Nažalost, mnogi građani ove zemlje u potrazi za sistemskim rješenjima odlaze u zemlje članice EU, ali to ne bi smio biti slučaj. Potrebno je pronaći sistemska rješenja, potrebno je da Evropska unija bude ovdje, a za to je neophodna podrška svih nas", poručio je Wigemark.

Načelnik Ajnadžić je upoznao prisutne sa mjerama inkluzije koje provodi ova lokalna zajednica.

"Duboko smo svjesni posebnog značaja i socijalne osjetljivosti na planu podrške psihofizičkom razvoju mlade generacije što potvrđuju mnogobrojni projekti koje realiziramo. Sa djecom sa poteškoćama u razvoju, njihovim roditeljima i udruženjima iz ove oblasti mi idemo dalje. Istinski želim da na idealima pravde i jednakosti za svu djecu svijeta, društvene odgovornosti lokalne zajednice i najviših standarda i dostignuća najrazvijenijih zemalja Evropske unije izgradimo cjelovit sistem institucionalne društvene brige i podrške za djecu sa poteškoćama u razvoju kao integralnog dijela lokalne društvene zajednice. Na projektima podrške za svu našu djecu duboku zahvalnost dugujemo Evropskoj uniji, diplomatskim predstavnicima, fondovima, vladinim i nevladinim organizacijama zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država koji nesebično pomažu rad i projekte djece sa poteškoćama u razvoju", istakao je Ajnadžić.

U ime Općine Centar diskusiji su prisustvovali pomoćnica općinskog načelnika za boračko-invalidsku, zdravstvenu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić.