BiH
28

Wigemark: Do protesta u BiH ne može doći jer etnopolitike diktiraju javni diskurs

Piše: Er. M.
Lars-Gunar Wigemark (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lars-Gunar Wigemark (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefa Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark prokomentarisao je za Klix.ba svoj tvit o protestima u Rumuniji u kojem je pitao "Da li se ovo može dogoditi u BiH?".

Wigemarkovo pitanje izazvalo je veliko interesovanje medija i građana u Bosni i Hercegovini koji su spekulisali o tome da li je ambasador indirektno pozvao stanovnike naše zemlje da izađu na ulice.

"Ne radi se o izjavi, već o pitanju 'Da li se ovo može dogoditi u BiH?'. Odgovor je vjerovatno ne, uslijed fragmentiranosti jer etnopolitike diktiraju javni diskurs. Ne, tvit nije bio poziv građanima u Bosni i Hercegovini da protestuju. Ali, da, vjerujem da je puno prostora za poboljšanje u borbi protiv korupcije u BiH", rekao je za Klix.ba Wigemark.

Podsjećamo, hiljade ljudi u srijedu je izašlo na ulice Bukurešta i još nekih rumunskih gradova da protestuju nakon što je vlada hitno izdala sporni dekret kojim se smanjuju kazne za korupciju što bi mnoge političare moglo da poštedi krivičnog gonjenja.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH podijelio je na društvenoj mreži Twitter vijest o dešavanjima u Rumuniji pri tome se pitajući da li se takvo šta može dogoditi u BiH.

Sredinom prošle godine ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak izjavio je da je iznenađen činjenicom da građani BiH ne blokiraju ulice Sarajeva i Banje Luke.

On je kazao kako mu nije cilj da ohrabri građane da izađu na ulice i protestuju, ali da su protesti apsolutno legitimni.

"Ja se uvijek pitam šta je sa farmerima, industrijom hrane? Šta je s tim ljudima, zašto se ne čuju. Mnogi od njih izgubili su glavno izvozno tržište u Hrvatskoj i često se pitam kako je moguće da ne vidim 400 traktora na ulicama Sarajeva i Banje Luke koji bi odbili da odu dok se ne riješi problem pristupa tržištu", rekao je Kraak.