Pakuje kofere
1

Wigemark će danas obići i Zvizdića: Šef Delegacije EU odlazi, a sporazum lidera propada

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas će u Sarajevu u oproštajnu posjetu primiti ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Ovaj susret dolazi nakon niza oproštajnih susreta koje je Wigemark posljednjih sedmica imao sa zvaničnicima u našoj zemlji.

Šef Delegacije EU uskoro napušta BiH i odlazi na novu funkciju, a kao njegovo posljednje djelo na bh. političkoj sceni ostat će upamćen sporazum lidera SDA Bakira Izetbegovića, SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića koji potpisan 5. augusta u Sarajevu, upravo u prisustvu i uz podršku Wigemarka.

No, prema svemu sudeći, 5. septembra taj sporazum će doživjeti potpuni krah ukoliko se za nekoliko dana ne dogode drastične promjene u stavovima bh. političkih oponenata.

Wigemark je nedavno kazao da ne treba dramiti previše, već da politički lideri treba da implementiraju sporazum koji su sami potpisali, a ako ima nesporazuma, treba ih rješavati kroz dogovor.

"Za BiH su važne i NATO i EU integracije, ali podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači i članstvo u NATO u ovom trenutku", rekao je prošle sedmice u Banjoj Luci.

No čini se da situacija svakodnevno postaje sve dramatičnija, dok Wigemark polako pakuje kofere. Austrijski diplomata Johann Sattler naslijedit će funkciju koju je do sada u našoj zemlji obnašao Šveđanin.