Poruka iz EU
110

Wigemark: BiH će morati usvojiti odredbe kojim će država moći preuzeti nadležnosti nižih nivoa

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako će BiH morati usvojiti odredbe koje će omogućiti državi preuzimanje nadležnosti nižih nivoa vlasti ukoliko se oni odluče za blokiranje pravne stečevine EU.

Wigemark je rekao da je Evropska komisija dala Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU i da su u njemu jasno navedeni jasni koraci koje je potrebno ispuniti. Kako kaže, mišljenje sadrži analizu stanja u BiH u odnosu na stanje EU.

Ambasador je rekao da su obrađeni politički i ekonomski kriteriji, kao i sposobnost zemlje da preuzme obaveze. On je istakao da se u mišljenju navodi da bi se pregovori trebali voditi u trenutku kada se za to ispune uslovi te da će konačnu odluku o tome donijeti zemlje članice EU.

Kao prioritete je naglasio napredak u vladavini prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Istakao je da su potrebni pravi rezultati, odnosno presude, a ne samo podignute optužnice.

"Građani koji prijavljuju korupciju trebaju se zaštiti. Potrebno je unaprijediti propise u oblasti javnih nabavki. Javna uprava mora biti profesionalnija i depolitizovana. Političke stranke ne smiju biti dio javne uprave", rekao je Wigemark.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Ukazao je na važnost provođenja izbora u BiH u skladu sa standardima kakvi se primjenjuju u Evropskoj uniji te da svaki građanin mora uživati identična biračka prava.

"Ova zemalja mora osigurati bezbjednost svih predstavnika medija. Ugrožene kategorije stanovištva također moraju uživati zaštitu vlasti u BiH", kazao je Wigemark.

Kako kaže, potrebno je snažnije promovisati jednakopravnost žena u BiH, a svako u BiH mora imati pravo da izrazi svoje stavove, odnosno da ima pravo na slobodu okupljanja.

"Nacionalni program za usvajanje pravne stečevine EU je nešto što se mora hitno usvojiti", rekao je Wigemark dodajući da mora postojati jasna raspodjela nadležnosti po svim nivoima vlasti u BiH.

Istakao je da će BiH morati usvojiti odredbe koje će omogućiti državi BiH da preuzme na sebe nadležnosti drugih nivoa vlasti ukoliko oni odluče blokirati pravnu stečevinu EU.