BiH
0

WHO: Epidemija side nastavlja se širiti svijetom

FENA
U svijetu 39,5 miliona ljudi živi s virusom HIV-a, navodi se u utorak u zajedničkom saopćenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Progama Ujedinjenih nacija za borbu protiv side (UNAIDS), u kojem se naglašava da se "epidemija side nastavlja širiti svijetom".

Prema najnovijim podacima WHO-a i UNAIDS-a ove godine je registrirano 4,3 miliona novih zaraženih, među kojima 2,8 miliona (65 posto) u supsaharskoj Africi.

Veliko povećanje zabilježeno je i u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji, gdje se stopa širenja zaraze povećala na više od 50 posto od 2004. godine.

Tokom 2006. godine od bolesti izazvanih sidom umrlo je 2,9 miliona osoba, a od ustanovljenja prvog slučaja, 1981. godine, 25 miliona. Time je sida postala jedna od najsmrtonosnijih bolesti u historiji čovječanstva, prenijele su agencije.

U dokumentu WHO-a i UNAIDS-a se precizira da programi za prevenciju side ostvaruju najbolje rezultate kada su ciljani na grupe najizloženije opasnosti od zaraze i prilagođeni razvoju epidemije na nacionalnom nivou.