BiH
0

WHO dodijelila zahvalnicu Gradu Sarajevu

FENA
Svjetska zdravstvena organizacija dodijelila je Zahvalnicu Gradu Sarajevu za privrženost i doprinos Evropskoj mreži zdravih gradova (WHO) u periodu od 2009 do 2013. godine, odnosno u petoj fazi ovog projekta.
U Zahvalnici je, između ostalog, navedeno da Grad Sarajevo, kao punopravni član Evropske mreže zdravih gradova u četvroj i petoj fazi, više od deset godina u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, nastoji kroz gradske odluke kreirati nove i razvijati postojeće edukativne programe i projekte, usmjerene ka unapređenju zdravlja i stvaranja uvjeta za zdraviji i kvalitetniji život svih dobnih grupa stanovništva.

Grad Sarajevo je kroz niz projekata u okviru programa "Sarajevo-zdravi grad", angažovan u promociji zdravog načina života, ali i podizanja svijesti građana o važnosti zdravog načina ishrane i upražnjavanja fizičkih aktivnosti.

Program zdravi gradovi provodi se u šest regija Svjetske zdravstvene organizacije, podrazumijevajući i evropsku regiju.

S aspekta evropskih zemalja, više od hiljadu gradova je uključeno u ovaj program, kroz različite nacionalne, regionalne ili druge mreže, a najnaprednijih 90 gradova je uključeno i kroz evropsku mrežu zdravih gradova, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.