"Utrka s preponama za investitore"
0

FOTO / Weichert: Političari u BiH trebaju učiti na greškama Saksonije

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Političari u BiH treba da se odluče koju privrednu granu treba jačati, kako bi se unaprijedila privreda, rekao je danas u Sarajevu poslanik u parlamentu Saksonije Michael Weichert.

Weichert je na seminaru "Ekonomska i pravna pitanja u kontekstu EU - integracije BiH" istakao da je to ono što političare najviše boli, ali se moraju odlučiti koju privrednu granu da jačaju i da uče na greškama Saksonije.

On je podsjetio da je nakon spajanja istočne i zapadne Njemačke sistem u istočnom dijelu u potpunosti pao i željeli su da se usklade sa zapadom i da što prije uđu u EU, što su i uspjeli. 

"Imali smo sveobuhvatni princip raspodjele finansijskih sredstava na cijelu teritoriju i ko je želio da ojača svoju privredu dobio je novac, ali smo vidjeli da taj princip ne funkcioniše. Onda smo prešli na princip svetionika, što znači da ojačamo one što su već bili jaki i oni su privukli manje dobavljače oko sebe", istakao je on.

Predstavnik Udruženja za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa Mihael Volski, koji je govorio na temu "Investiranje u BiH - utrka sa preponama za stranog investitora", istakao je da su u BiH najveći problemi neusklađeni zakoni sa EU kako bi se investitori lakše opredjelili da ulažu u BiH i kao najveće probleme naveo dobijanje radne dozvole i finansijske probleme koji idu uz to.

"Drugi problem je socijalni sporazum između bivše Jugoslavije i Njemačke, koji je BiH preuzela, koji kaže da strani investitor kada dođe u BiH mora biti osiguran u svojoj domovini, a da u BiH plaća porez", rekao je Volski i dodao da vlasti u BiH ne zanima što investitori u Njemačkoj već plaćaju poreze već moraju i ovdje.

Volski je naglasio da se ovi problemi mogu prevazići ako se iskoordinišu aktivnosti između zemalja, a ne da svako radi za sebe.
Direktor kancelarije Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH Sabina Volkner istakla je da će oni, pored ovog,  organizovati niz seminara na temu "Privredni i politički aspekti BiH koje treba da ispuni da uđe u EU", sa kojima su krenuli u aprilu.

Ona je naglasila da je današnji seminar posvećen privrednim aspektima, kako se BiH može privredno razvijati i koja se iskustva iz Njemačke mogu iskoristiti.

"Želimo zakonodavnom tijelu u BiH pomoći kako bi unaprijedili privredni razvoj u svojoj zemlji, jer zakonodavno tijelo može da pruži jako dobru podršku razvoju privrede koja može da se razvije brzo i transparentno. BiH mora još dosta toga da uradi", napomenula je Volknerova.

Prema njenim riječima, svi zakoni koji se donesu treba da se prilagode sa zakonima EU tako da BiH što prije uđe u Uniju.

Današnji seminar organizovala je Fondacija "Konrad Adenauer" u saradnji sa USAID-ovim projektom jačanja parlamenta u BiH i Zajedničkom komisijom za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH.