|

Washington Post: Mnoge izbjeglice se nikad nisu vratile u BiH

Washington Post: Mnoge izbjeglice se nikad nisu vratile u BiH
9
A
Anadolija
17.12.2013. u 19:11
95
komentara
9

dijeljenja
Washington Post: Mnoge izbjeglice se nikad nisu vratile u BiH Rizvanovići kod Prijedora (Foto: Arhiv/AFP)
Ugledni američki list The Washington Post sastavio je listu najvećih humanitarnih kriza u svijetu tokom prethodne dvije decenije, na kojoj se našla i Bosna i Hercegovina zbog rata 1992-1995. godine.
"Rat u BiH je počeo u aprilu 1992. godine nakon što je BiH proglasila nezavisnost od bivše Jugoslavije. Do 1995. godine, kada je rat okončan potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, u zemlji je bilo dva miliona raseljenih osoba zbog prijetnji etničkim čišćenjem", piše američki list.

Dodaje se da je veliki broj osoba iz BiH iselio u druge zemlje Evrope, ali i svijeta.

"Na stotine hiljada izbjeglo je u Njemačku i druge zemlje zapadne Evrope, a mnogi i u gradove unutar zemlje, gdje je njihova etnička zajednica predstavljala većinu", navodi se u tekstu.

Na kraju se podsjeća da mnogi bh. državljani nikada nisu vratili svojim prijeratnim domovima.

"Iako su se mnogi vratili, ipak je populacija u BiH smanjena sa predratnih 4,4 na 3,8 miliona stanovnika, zbog toga što su mnoge izbjeglice iz BiH stekle državljanstvo nekih drugih zemalja u svijetu i nikada se nisu vratile u domovinu", navodi američki list.

Osim Bosne i Hercegovine, na toj listi su se još našli Ruanda, Kosovo i Afganistan.

Ujedinjeni narodi (UN) apeluju da se prikupi 13 milijardi dolara pomoći za 52 miliona izbjeglica iz 17 zemalja za narednu godinu.
Prijavi grešku


Komentari (95)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...