{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wallander: Razgovori potvrdili snažno partnerstvo SAD i BiH

F
14.11.2011. u 18:59
0
1
Wallander: Razgovori potvrdili snažno partnerstvo SAD i BiH
0
Wallander: Razgovori potvrdili snažno partnerstvo SAD i BiH
Celeste Wallander
Zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Celeste Wallander izjavila je u ponedjeljak u Sarajevu da Sjedinjene Američke Države vide Bosnu i Hercegovinu kao budućeg NATO-saveznika.
Wallander, koja predvodi delegaciju američkog Ministarstva odbrane, istaknula je nakon razgovora u Ministarstvu BiH da su Sjedinjene Američke Države i nadalje spremne pružati potporu BiH na putu ka članstvu u NATO-u i evropskim integracijama.

Potcrtala je snažno i trajno partnerstvo dviju zemalja, te ukazala na ulogu koju MOBiH i OSBiH imaju na planu sigurnosti i stabilnosti u regionu i na globalnom planu, kao i u pogledu reformi neophodnih za daljnji napredak BiH.

Visoka gošća podsjetila je kako je NATO prepoznao napore bh. odbrambenih struktura i omogućio Bosni i Hercegovini da zakorači na posljednju stepenicu na putu ka NATO-u, odnosno MAP-u (Akcijskom planu za članstvo), uz obavezu ispunjavanja preostalih uvjeta koji se tiču statusa nepokretne vojne imovine i rješavanja viška naoružanja.

Američka dužnosnica je pozvala na što skorije rješavanja spomenutih pitanja, ocjenivši da ona ne mogu biti predmetom političkih opstrukcija.

Ponovno je iskazala zahvalnost SAD-a građanima BiH za podršku nakon napada na Američku ambasadu te za profesionalnu reakciju nadležnih sigurnosnih institucija u BiH, kao i zahvalnost policajcu koji je povrijeđen, štiteći američke građane.

Zamjenica ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Marina Pendeš izjavila je kako su razgovori vođeni u MOBiH još jednom potvrdili puno partnerstvo dviju zemalja, kao i ministarstava odbrane SAD-a i BiH.

Pendeš je naglasila važnost ispunjenja preostalih uvjeta za članstvo BiH u NATO-u, uz očekivanje da će to pitanje biti jedan od prioriteta nakon pune uspostave vlasti na državnom nivou - imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Odgovarajući na novinarski upit o tome da li je napad na Američku ambasadu utjecao na odnose dviju zemalja, Celeste Wallander je bila izričita, istaknuvši da taj incident nije uopće utjecao na odbrambenu i sigurnosnu saradnju SAD i BiH.

"Zapravo, snažan odgovor institucija BiH je ojačao naše partnerstvo i potvrdio koliko mi zavisimo jedni od drugih", kazala je Wallander.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: