Budući NATO saveznici
0

Wallander: Razgovori potvrdili snažno partnerstvo SAD i BiH

FENA
Celeste Wallander
Celeste Wallander
Zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Celeste Wallander izjavila je u ponedjeljak u Sarajevu da Sjedinjene Američke Države vide Bosnu i Hercegovinu kao budućeg NATO-saveznika.

Wallander, koja predvodi delegaciju američkog Ministarstva odbrane, istaknula je nakon razgovora u Ministarstvu BiH da su Sjedinjene Američke Države i nadalje spremne pružati potporu BiH na putu ka članstvu u NATO-u i evropskim integracijama.

Potcrtala je snažno i trajno partnerstvo dviju zemalja, te ukazala na ulogu koju MOBiH i OSBiH imaju na planu sigurnosti i stabilnosti u regionu i na globalnom planu, kao i u pogledu reformi neophodnih za daljnji napredak BiH.

Visoka gošća podsjetila je kako je NATO prepoznao napore bh. odbrambenih struktura i omogućio Bosni i Hercegovini da zakorači na posljednju stepenicu na putu ka NATO-u, odnosno MAP-u (Akcijskom planu za članstvo), uz obavezu ispunjavanja preostalih uvjeta koji se tiču statusa nepokretne vojne imovine i rješavanja viška naoružanja.

Američka dužnosnica je pozvala na što skorije rješavanja spomenutih pitanja, ocjenivši da ona ne mogu biti predmetom političkih opstrukcija.

Ponovno je iskazala zahvalnost SAD-a građanima BiH za podršku nakon napada na Američku ambasadu te za profesionalnu reakciju nadležnih sigurnosnih institucija u BiH, kao i zahvalnost policajcu koji je povrijeđen, štiteći američke građane.

Zamjenica ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Marina Pendeš izjavila je kako su razgovori vođeni u MOBiH još jednom potvrdili puno partnerstvo dviju zemalja, kao i ministarstava odbrane SAD-a i BiH.

Pendeš je naglasila važnost ispunjenja preostalih uvjeta za članstvo BiH u NATO-u, uz očekivanje da će to pitanje biti jedan od prioriteta nakon pune uspostave vlasti na državnom nivou - imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Odgovarajući na novinarski upit o tome da li je napad na Američku ambasadu utjecao na odnose dviju zemalja, Celeste Wallander je bila izričita, istaknuvši da taj incident nije uopće utjecao na odbrambenu i sigurnosnu saradnju SAD i BiH.

"Zapravo, snažan odgovor institucija BiH je ojačao naše partnerstvo i potvrdio koliko mi zavisimo jedni od drugih", kazala je Wallander.