BiH
0

Vulliamy: Karadžića sam upoznao 36 sati prije nego ćemo ući u logor

Klix.ba
Ed Vulliamy
Ed Vulliamy
Novinar londonskog Guardiana Ed Vulliamy, koji je svjedočio na suđenju Radovanu Karadžiću, kazao je kako je mučenjima u BiH svjedočio i prije nego što će se dogoditi Srebrenica.

Vulliamy je bio jedan od prvih novinara sa zapada koji su 5. augusta 1992., na poziv tadašnjeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića, posjetili Omarsku i Trnopolje.

Njegov izvještaj i snimci izgladnjelih i veoma mršavih pritvorenika iza bodljikave žice, koje je načinila novinarka televizije ITN Penny Marshall, imali su ogroman odjek u svjetskoj javnosti. Vulliamy je uoči izricanje presude kazao kako je upoznao Karadžića 36 sati prije ulaska u koncentracioni logor 1992. godine. Dodao je da je Karadžića drugi put vidio u haškoj sudnici.

On je kazao kako se u međuvremenu mnogo toga promijenilo počevši od svrgavanja režima Slobodna Miloševića, zatim Miloševićeve smrti, pa i današnjeg izricanja presude Radovanu Karadžiću, ističući kako ipak vjeruje da su žrtve izgubile vjeru u pravdu.

Vulliamy je kazao kako je svjedoči mučenju u Bosni i Hercegovini te 1992. godine i prije nego će se dogoditi Srebrenica. On je kazao kako je tome svjedočila i međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi koja je sporo reagovala. Posebno bitnim smatra što je ispunio svoj cilj u tom trenutku, odnosno što je prenio istinu.