Ponovo protiv Schmidta
110

Vulić tokom sjednice: Službeni glasnik nije imao pravo da to objavi, tim ćemo se pozabaviti

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Završena je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj se, između ostalog, obratila i SNSD-ova zastupnica Sanja Vulić.

Ona je na početku poručila kako Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nema validnu legitimaciju kojom je imenovan na ovu funkciju.

"Sve ida ima, nema pravo da nameće zakone, niti je tumač Dejtonskog sporazuma. Toga nema u Ustavu ni Dejtonskom sporazumu. Nema nametanja zakona, ali ima termin zajedničke institucije. Ključno je pitanje da li parlamentarci imaju namjeru sjediti i gledati kako jedan pojedinac radi njihov posao. Da li je BiH demokratska država, ako pojedinac nameće zakon po kojem bi se provodili demokratski izbori?", upitala je Vulić.

Dalje je nastavila sa negiranjem visokog predstavnika, ali i države: te je rekla kako BiH nije demokratska država, kao ni kandidat za EU ako to prođe.

"Sve demokratske standarde narušava upravo Schmidt. Ovo je sumrak demokratije. Njegovi sajtovi nisu službeni sajtovi BiH i ne mogu se smatrati relevantnim. Zabrinjavajuće je da Službeni list objavljuje akte Schmidta koji nije Parlamentarna skupština. Službeni glasnik nije imao pravo da to objavi, tome ćemo se posebno pozabaviti. Izmjene izbornog zakona treba donijeti Parlamentarna skupština BiH", navela je zastupnica.

Dalje je nastavila:

"Službeni glasnik nije imao pravo da to objavi, tome ćemo se posebno pozabaviti. Izmjene Izbornog zakona treba donijeti Parlamentarna skupština BiH. To treba uvrstiti hitno, bez odlaganja".

Navodi i kako pregovaranja nema bez suspendovanja Schmidtove odluke.

"Ovo je presudan momenat za institucije BiH. Otvoreni smo za konstruktivne prijedloge kad su u pitanju zaključci. Recimo ne stranom faktoru", poručila je Vulić.