|

Vuković Ranko i Rajko: Zajednički advokat za optužene

Vuković Ranko i Rajko: Zajednički advokat za optužene
0
S
Sarajevo-x.com / BIRN
14.12.2007. u 15:28
0
komentara
0

dijeljenja
Vuković Ranko i Rajko: Zajednički advokat za optužene
Prezentovanjem materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH je okončalo izvođenje dokaza protiv braće Vuković iz Foče, a saslušanjem prvog svjedoka Odbrana je počela svoj dokazni postupak.
Ročištu nije prisustvovao Zoran Kalaba, branilac Rajka Vukovića, te je obojicu zastupao Veljko Čivša, branilac Ranka Vukovića.

Državno tužilaštvo tereti Rajka i Ranka Vukovića da su u maju 1992. godine, “početkom ratnih sukoba”, kao pripadnici vojske tadašnje Srpske Republike BiH sudjelovali u ubistvu Avdije Hukare i Mejre Bekrije u selu Podkolun, općina Foča. Ranko Vuković se tereti i za silovanje svjedokinje A.

Svjedokinja Pašana Sejfić ispričala je kako je u maju 1992. godine, sa Zahidom Hukarom, okopavala krompir na njivi u selu Podkolun kada je “u daljini” ugledala četvoricu vojnika.

"Jedan je okrenuo pušku prema nama, da nas gađa, a drugi je pokazao rukom da bježimo. Sa Zahidom sam pobjegla u šumu i popela se na drvo. Ona je bila kratko sa mnom, a onda pobjegla”, ispričala je Sejfić, dodavši da je po povratku u selo saznala za smrt komšija Avdije Hukare i Mejre Bekrije.

“Srela sam Hanu Hukaru, koja mi je rekla: ‘Ubili su mi Avdiju.’ Bajro Hukara mi je rekao da je gledao kako je Ranko Vuković oborio parmake i ubio Mejru, ali ja ne vjerujem jer nisam vidjela”, ispričala je svjedokinja.

Bajru i Zahidu Hukaru Tužilaštvo je saslušalo 14. novembra ove godine. Oboje su rekli kako su, sa različitih mjesta, vidjeli da Ranko ubija Mejru Bekriju.

Veljko Čivša je ukazao na razlike između iskaza svjedokinje u sudnici i izjave koju je njemu dala u septembru ove godine, kada je, kako je advokat kazao, tvrdila da joj Bajro nikada nije rekao ko je od vojnika toga dana bio u selu.

Na insistiranje branioca, ali i Sudskog vijeća, da razjasni koja je od ovih tvrdnji tačna, svjedokinja je dala različite odgovore. Braniocu je potvrdila prijašnju izjavu, a Vijeću izjavu iz sudnici.

Na daljnje insistiranje, svjedokinja je ponovila da je “Bajro Hukara spomenuo Ranka Vukovića”, ali da mu ne vjeruje, jer to sama nije vidjela. Također je istakla da prilikom davanja prve izjave “nije znala šta govori”, jer ju je “uhvatila trema”.

Ostali svjedoci Odbrane – Ramiz Rahman, Hilmo Hukara i Ramiz Hadžimusić, dugogodišnje komšije optuženih – rekli su da su se sa Vukovićima uvijek dobro slagali, te da nikad nisu čuli ništa loše o njima.

Advokat optuženih je najavio da će saslušati još devet svjedoka, među kojima i Momira Skakavca, koji je presudom Okružnog suda u Trebinju oslobođen optužbe za silovanje u Foči, te majku optuženih, kao i same optužene.

Na sljedećem ročištu, 9. januara 2008. godine, Odbrana će saslušati nove svjedoke. Sudsko vijeće je izdalo nalog za prinudno dovođenje svjedoka Lutvije Šukala, koji se nije pojavio na ovom ročištu, niti je obavijestio Sud o razlozima svog nedolaska.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.