Sarajevo
61

Vukanović ispred zgrade CIK-a predstavio Platformu za slobodne i demokratske izbore

T. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ispred sjedišta Centralne izborne komisije u Sarajevu, tim Za pravdu i red - liste Nebojše Vukanovića održao je konferenciju za novinare gdje je predstavio Platformu za slobodne i demokratske izbore, kako bi se spriječile buduće krađe glasova.

U dokumentu je detaljno opisano koje mjere treba preduzeti kako bi se spriječila manipulacija sa glasovima, uz uvođenje skenera glasačkih listića i otisaka, video nadzora i tehničkih mjera, te zaustavljanja trgovine članovima biračkih odbora i predizborne zloupotrebe javnim sredstvima.

Tim povodom Vukanović je istakao da je glavni cilj sprečavanje daljnih izbornih malverzacija.

"Nalazimo se ispred CIK-a gdje su nam vrata zatvorena, a ovdje su nas dočekale snage policije koje su došle po nalogu članova CIK-a koji se boje nas, a mi se borimo protiv izbornih krađi. Nisu angažovali policiju kada je bilo potrebno zaštiti izbornu volju građana i štitili ljude u Doboju, Zvorniku i u drugim mjestima", poručio je Vukanović.

Dodao je da je institucija CIK-a "zarobljena" od političara i ucjena te je naglasio da oni ne rade adekvatno svoj posao.

"Mi danas ovdje ne bili i ne bi morali iz godine u godinu da apelujemo na izmjene izbornog zakona. Dakle, čitava naša ekipa koja je danas ovdje s nama i koja je radila na Programu, danas predstavlja neophodne izmjene", naveo je Vukanović.

Kazao je da su naveli sve propuste koje se godinama dešavaju kao i mjere koje je hitno potrebno provesti.

"Mi smo CIK-u i Parlamentarnoj skupštini BiH i svim ostalim institucijama poslali ovaj dokument prije mjesec dana i za mjesec se niko nije udostojio da nam odgovori na njega. Tražili smo sastanak u CIK-u, ali oni nisu našli vremena za nas. Zbog toga se mi nikad nećemo pomiriti sa ovakim stanjem", poručio je.