{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vuk Jeremić: Lagumdžija mi nije obećao podršku BiH

F
FENA
25.3.2012. u 20:29
0
64
Vuk Jeremić: Lagumdžija mi nije obećao podršku BiH
0
Vuk Jeremić: Lagumdžija mi nije obećao podršku BiH
Vuk Jeremić
"Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nije obećao podršku kandidaturi Srbije. Mi smo je tokom njegove posjete Beogradu formalno zatražili i odgovor je bio da će ta molba biti razmotrena u okviru nadležnih institucija BiH", kazao je večeras za Federalnu TV ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.
On je, komentirajući današnje napise pojedinih medija da je nakon jučerašnje posjete Banjoj Luci i susreta s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom objavio na radnom ručku kako mu je Lagumdžija obećao glas svog stranačkog kolege i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u kandidaturi za predsjednika Generalne skupštine UN-a, naglasio da je ta konverzacija potpuno izmišljena od početka do kraja.

"Ne želim da ulazim u spekulacije šta je motiv takvih napisa, jer on vjerovatno ima veze s unutrašnjom politikom", kazao je on.

Na pitanje kakve su šanse da bude izabran za predsjednika Generalne skupštine UN-a, kazao je da je to jako nezahvalno kometarisati u ovom trenutku, jer je izborni proces u toku. Izrazio je uvjerenje da će kandidatura Srbije biti uspješna, ali naglasio da treba sačekati izjašnjavanje u okviru Generalne skupštine UN-a.

Komentirajući da li očekuje podršku kandidaturi od zemalja regiona, što je već učinila Crna Gora, Jeremić smatra da je to suvereno pravo svake zemlje da odluči u skladu sa svojim interesima.

"Mogu da kažem da kada je o Srbiji riječ, mi imamo jasnu politiku prema kandidaturama susjednih zemalja za funkcije u međunarodnim forumima, mi ih sve bez izuzetka podržavamo. To smo učinili i kada se BiH kandidovala za članstvo u Vijeću sigurnosti, ja sam čak i lično bio prisutan na glasanju, a prije nekoliko godina smo glasali i za članstvo Hrvatske u Vijeću sigurnosti. To je politika koju će Srbija voditi i u budućnosti", kazao je on.

Jeremić je mišljenja da bi njegov izbor na poziciju predsjednika Generalne skupštine UN-a bio praktično izbor regiona zapadnog Balkana, te bi dao vidljivost regionu.

"S obzirom da imamo zajedničke strateške ciljeve i interese, time bi svi zajedno dobili priliku da te interese i ciljeve promovišemo na vrlo vidljiv način, s izuzetno uticajnog i prominentnog mjesta u sistemu UN-a. Mislim da nema nikakve sumnje da bi uspjeh Srbije u ovoj kandidatiuri bio dobar za cijeli region, ali naravno na svim zemljama regiona, koje su nezavisne i suverene države, je da se opredijele u skladu s onim kako one definišu svoje interese na koji način će glasati", naglasio je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: