BiH
0

Vujičić: Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija BiH iza zemalja iz regiona

FENA
Postojanje neadekvatne pravne regulative, ali i njen nedostatak, te inertnost, nerazumijevanje i slaba podrška institucija otežavajuće su okolnosti za djelovanje preduzeća u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) BiH.

Govoreći o trenutnom stanju domaćeg IKT sektora, predsjednik Asocijacije za informacione tehnologije u BiH (BAIT) Brano Vujičić danas je na radionici za novinare u Sarajevu kazao da je BiH u mnogim segmentima gledajući IKT sektor regionalno iza Slovenije, Hrvatske i Srbije, ali ispred Crne Gore, Makedonije i Albanije. U bh. IKT sektor, kako je rečeno, uključeno je više od 2.000 firmi.

Neđo Bilić, savjetnik ministra prometa komunikacija BiH, istaknuo je da je iz Strategije razvoja IKT sektora BiH, koja je usvojena prije tri godine, sasvim malo urađeno te da je u pripremi Prijedlog programa saradnje Ministarstva prometa i komunikacija i domaće IT industrije.

-BiH još nema agenciju za informatizaciju, ali tekst zakona je proslijeđen Vijeću ministara i nadamo se da će to pitanje uskoro biti riješeno. Što se tiče informatizacije obrazovanja i zdravstva taj segment je zapušten, dok su neki drugi procesi informatizacije, kao e-government, u toku, rekao je Bilić.

Dodao je da BiH gotovo pa nikako ne konkuriše za sredstva koja međunarodna zajednica izdvaja za podršku IT sektoru jugoistočne Evrope, ali da će o tome i o drugim aktuelnim temama biti razgovarano 6. decembra na konferenciji u Sarajevu koju organizira BAIT uz podršku Svjetske banke.