Samit UNESCO-a u Mostaru
0

Vujanović: Susreti treba da vode ka jačanju mira i tolerancije

SRNA
Filip Vujanović
Filip Vujanović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je danas u Mostaru da susreti različitih nacija, religija i kutura na prostorima jugoistočne Evrope imaju jedino pravo značenje ako vode ka jačanju mira i tolerancije.

On je dodao da je region jugoistočne Evrope suštinski mozaik kultura, nacija i vjera i prava slika toliko pominjane multikulturalnosti koja se postavlja kao uzvišeni ideal Evrope i UN.

Vujanović je rekao da je znanje o prošlosti, njenoj svjetloj i tamnoj strani, izuzetno važan korak ka istinskom skladu, koji je zajednička težnja, što potvrđuje i samo prisustvo ovom važnom sastanku.

"Brojna kulturna dobra - materijalna i nematerijalna, pokretna i nepokretna bogatstvo su naše kulturne baštine. Neka od njih imaju i priznat međunarodni značaj, ali, konstatovaću, da je primarna vrijednost naših kulturnih dobara u simbolici koju nose i u vezanosti naših građana koji se sa tim kulturnim dobrom identiFikuju", rekao je Vujanović.

On je istakao da je Crna Gora, nalazeći se na razmeđi istoka i zapada, bila pod uticajem više civilizacija, koje su joj dale posebno bogatstvo i raznolikost kulture.

Vujanović je rekao da je susret u Mostaru dirljiv trenutak podsjećanja da humana načela i demokratija predstavljaju pravi put pomirenja i opšteg napretka.

"Odavde, iz Mostara, gdje je i ustanovljena naša mreža saradnje, šaljemo još jednu poruku mira i prijateljstva građanima država koje predstavljamo, uvjereni da ćemo zajedničkim snagama dati snažan podstrek valorizaciji multikulturalnosti jugoistočne Evrope", rekao je Vujanović.

On je dodao da će iz BiH, riznice vjerskih i kulturno-istorijskih spomenika, misija dobiti poseban impuls i nametnuti kao moralnu obavezu zaštitu, očuvanje i valorizaciju kulturne baštine, kao posebno važnog i kompleksnog pitanja.