BiH
51

Vučić: Volimo RS, nisam dozvolio da mi drže pridike u Sarajevu

Klix.ba
Volimo Republiku Srpsku, ali poštujemo integritet Bosne i Hercegovine, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić sinoć u razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS) po povratku iz posjete Sarajevu. Vučić smatra da je tokom njegove posjete Sarajevu Srbija zastupljena na najbolji način i istakao je da ta "posjeta ne znači otklon od Banjaluke i Republike Srpske".

Pred Srbijom i Bosnom i Hercegovinom je, kazao je, novo vrijeme, vrijeme većeg povjerenja i neuporedivo bolje saradnje.

Mogao je, kazao je, međutim, da u Sarajevu osjeti dio nepovjerenja nekih ljudi.

"Mislili su da mogu da razgovaraju sa nekim na lak način, da mogu da vam drže pridike, da mogu Srbiji da drže pridike iz prošlosti - to nisam dozvolio, kao što nisam htio da dozvolim da mi držimo bilo kome pridike", istakao je Vučić.

Slušao je kako su ga, navodno, mnogi nagovorili da dođe u Sarajevo, ali je domaćinima rekao da je to bila moja odluka.

Smatra da je ta odluka bila ispravna "za onog ko vodi odgovornu politiku".

"Mislim da je to (posjeta) bio važan signal, zbog toga što nam je BiH četvrti vanjskotrgovinski partner", rekao Vučić.

Ekonomska saradnja Srbije sa Bosnom i Hercegovinom svakoga dana napreduje, rekao je Vučić istakavši da, sa druge strane, nema nikakvog otklona od Banjaluke.

"Rekao sam danas u Sarajevu: Nemam tri ili dvije politike, jednu u Moskvi, drugu u Washingtonu, jednu u Sarajevu, drugu u Beogradu ili Banjaluci - govorim uvek isto", naglasio je Vučić.

Smatramo, dodao je, da treba da postoji Bosna i Hercegovina, "da sarađujemo na najbolji način i da uspostavimo povjerenje".

"Želimo da vidimo više biznismena iz BiH u Srbiji. Želimo da vidimo veće naše prisustvo u BiH. Imali smo konkretne zahtjeve - da možemo da učestvujemo po njihovom Zakonu o javnim nabavkama u prodaji naših sirovina i repromaterijala u 'Ќreka Banovići', da možemo da prodajemo naše vatrostalne materijale željezarama u BiH", izjavio je Vučić.

Najavio je da će krajem juna i početkom jula biti održani sastanci sa predstavnicima država regiona pod okriljem EU.

"Tu ćemo razgovarati o zajedničkim projektima i dobijanju novca od EU. Koliko ćemo biti uspješni da zajednički to uradimo i ostvarimo korist za Srbe i građane Srbije, ali i za Bošnjake, Hrvate i Srbe koji žive u BiH, to je na nama i na tome koliko ćemo biti uspješni u tome da razmišljamo o budućnosti a ne da besmisleno trošimo vrijeme na prošlost oko koje ćemo se možda nekada dogovoriti, a možda nikada", zaključio je Vučić.