Dani sjećanja 2019.
46

Vučić u Drvaru ponovio poruke "nacionalnog jedinstva" i najavio otvaranje 100 radnih mjesta

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Akademiji povodom Dana sjećanja 2019. u Drvaru prisustvovalo je nekoliko hiljada Srba iz te i sudjednih općina, a skupu su se obratili Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Ponovo su istaknute poruke nacionalnog jedinstva, a Vučić je obećao i stalnu podršku iz Srbije Srbima u Krajini.
Predsjednik Srbije s ponosom je pred mnoštvom kazao kako je prvi lider Srba, predsjednik, kralj ili knez koji je došao u Drvar i druge krajiške općine.

"Rekao sam našim ljudima ovdje da moramo biti jedni s drugima, da čuvamo jedni druge... I pored stradanja mi danas odajemo počast životu, onih 57 mališana koje smo danas u vrtiću posjetili", kazao je Vučić.

Naveo je kako su već danas uplaćena dva maraka u budžet Drvara, a po pola miliona Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu i Glamoču. Najavljena je izgradnja kapele na Petrovačkoj cesti te niz drugih donacija.

"Mi od vas ne tražimo ništa, samo ćemo da donosimo. Obećao sam Drvarčanima na molbu predsjednika Dodika, u najkraćem mogućem roku vidjet ćete jednu kompaniju iz Srbije koja će otvoriti sto radnih mjesta", obećao je predsjednik Srbije.

Više puta je istakao da ono što sada dolazi iz Srbije ne može nikom da smeta, da su se Srbi uvijek borili za slobodu i da se toga ne treba stidjeti.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, kazao je kako su Srbi narod slobode te da to najbolje pokazuju Srbi u Krajini. Kazao je kako su Drvar, Bosanski Petrovac, Glamoč i Bosansko Grahovo bili "Republika Srpska", kako je to njoj oduzeto "etničkim čišćenjem hrvatske armade", ali je to i dalje "srpski grunt".

"Srbi nikad nisu bili sebično, već su dijelili slobodu i drugim narodima. Oni kojima smo mi slobodu davali rekli su da je mi njima ugrožavamo, da treba da sve damo njima i da ostanemo bez išta. Zov za slobodom Srbe je vratio ovdje", izjavio je Dodik.

Skupu se obratila i načelnica Drvara Dušica Runić kazavši da ovo mjesto "srpsko svjetlo u Federaciji BiH", a da su se Srbi i pored stradanja u njega vratili jer ih je srce vuklo.

Prije akademije koja je nosila naziv "Krajino moja", Vučić i Dodik susreli su se s načelnicima i parlamentarcima iz reda srpskog naroda te posjetili vrtić "Majka hrabrost". U pratnji Aleksandra Vučića bili su i ministri Vulin i Mali.