Neupućen
230

Vučić tvrdi da je Srbija s plaćama pretekla BiH, zvanični podaci obje države ga demantuju

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prokomentarisao je ekonomsku situaciju u Republici Srbiji navodeći kako je danas stanje "izuzetno dobro". Očito neupućen u zvanične podatke on je iznio netačne tvrdnje da je Srbija prestigla BiH kada je riječ o prosječnoj plaći.

Vučić je ocijenio da ekonomija Srbije napreduje ozbiljnom brzinom te da se ide ka smanjuju nezaposlenost, a rastu plaća i penzija.

"Danas je prosječna plaća oko 424 eura. Ako poredite 2002. godinu, kada je prosječna plaća u Hrvatskoj bila na oko 700 eura, a u Srbiji svega 146, smanjili smo razliku drastično. Uskoro će prosječna plaća u Srbiji biti oko 465 eura", rekao je Vučić, a prenosi Blic.

Kako kaže, Srbija "razliku prema drugim zemljama u regionu" smanjuje ne samo proporcionalno već i u apsolutnim brojkama.

"Bugarsku smo pretekli, BiH, također, a Albanija i Makedonija su iza nas. Gledat ćemo da stignemo i druge, a sljedeće na redu su Rumunija i Mađarska", rekao je on.

U ovoj izjavi ništa ne bi bilo sporno da zvanični podaci državnih institucija, kako BiH isto tako i Srbije, ne demantuju Vučićeve tvrdnje. Naime, posljednji podaci Agencije za statistiku BiH govore da prosječna neto plaća za BiH iznosi 881 KM.

Na zvaničnoj web stranici Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije u posljednjim informacijama navedeno je da prosječna neto plaća u Srbiji iznosi 49.117 dinara, odnosno 813,36 KM.

Ako je vjerovati Republičkom zavodu za statistiku Srbije onda je prosječna plaća zaposlene osobe u BiH još uvijek veća za 67,64 KM u odnosu na Srbiju ili za 54 KM ukoliko se kao relevantne informacije uzmu Vučićeve tvrdnje o prosječnoj plaći od 424 eura (826,80 KM).