Beograd
177

Vučić se oglasio o napadu na Ilidži i uriniranju po zidu džamije, kaže i da iznad Sarajeva nije nosio pušku već kišobran

D. Be.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na beogradskoj televiziji, inače veoma bliskoj režimu u Srbiji, komentarisao je događaje koji su posljednjih dana potresli regionalnu javnost.
Vučić je izjavio da su, prema njegovom mišljenju, roditelji djece na nogometnom turniru u Sarajevu napadnuti samo zato što su Srbi, baš kao što su i dvojica dječaka na Badnji dan u Gotovuši kod Štrpca ranjeni samo zbog toga što su Srbi.

Vučić kaže da je to jedini razlog, iako to niko u međunarodnoj zajednici ili u političkoj eliti u Sarajevu i Prištini neće da kaže, kao što neće da pomene riječ "Srbi", zovući žrtve osobama, građanima i drugim nazivima samo da bi izbjegli da pomenu da su napadnuti - Srbi.

"Vidjeli ste kako u Sarajevu pišu da 'Vučićevi tabloidi prave politizaciju kao da su napadnuti Srbi'. Tvrde da su ti ljudi napadnuti zbog Legijine ruže, zbog toga što umjesto 'Zvezdara' na zastavi koji su nosili piše Zvezda. Nikakvog smisla tu nema, jer su napadnuti zato što su Srbi i roditelji srpske djece", rekao je Vučić na televiziji Happy.

On je istakao da je bio zgrožen i fotografijom muškarca koji urinira pred džamijom u Bijeljini, jer je užasno kada to neko radi, zamolivši Srbe da to nikada ne čine, jer to nikome ne priliči.

"Јasno to osuđujem, ali je za njih u Sarajevu i u Prištini problem da kažu da su napadnuti Srbi, jer žele Srbiju na koljenima, poniženu i nikakvu drugačiju", rekao je Vučić.

On je napomenuo da otkada je došao na vlast nije rekao ružnu riječ o Bošnjacima, te ukazao da dio bošnjačkog političkog establišmenta u Sarajevu "uvijek crta Vučića kao problem, kad god ne znaju šta će".

"Zovu me snajperistom sa brda iznad Sarajeva, iako nikada nisam bio snajperista, niti sam pucao iz snajpera. Nosio sam kišobran na slici, a oni su tvrdili da je to puška", rekao je Vučić.