Želi saradnju i mir
0

Vučić s njemačkim šefom diplomatije: Srbiju ne interesuju teritorije drugih država

D. Be.
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass u posjeti Beogradu (Foto: EPA-EFE)
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass u posjeti Beogradu (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon današnjeg sastanka sa šefom diplomatije Njemačke Heikom Massom da je za Srbiju od presudnog značaja da bude ekonomski jaka i da kao takva gradi najbolje moguće odnose sa svima u regionu.

Poručio je da će u regionu Srbija imati apsolutno konstruktivnu ulogu i da će čuvati mir.

"Nismo zainteresovani za teritorije drugih, već za ekonomsku saradnju, u oblastima kulture, sporta, ekonomije... Naš cilj je snažna, ekonomski jaka, uspješna Srbija. To je od presudnog značaja", naglasio je.

Vučić je na konferenciji za novinare prenio da je s Massom razgovarao o svim važnim temama i o onome što nije uvijek prijatno i jednostavno za Srbiju, kao što je tema Kosova, jer je Njemačka priznala Kosovo, ali i o situaciji u regionu.

Srbijanski predsjednik je naveo da je Srbija spremna za dijalog i traženje konstruktivnog rješenja jer nije za zamrznuto rješenje.

"Mi želimo da gradimo mir s Albancima u narednih 100 godina. Suština napretka je da gradimo mir", rekao je Vučić i poručio da je suština da se ispuni dogovoreno, prije svega Briselski sporazum, prenosi RTS.

Heiko Mass je istakao da Srbija i zemlje u okruženju imaju potencijala za razvoj na svim poljima i da to treba iskoristiti, a da dinamika integracija u EU zavisi od svake zemlje ponaosob i njenih individualnih napora.

Kazao je i kako je svjestan činjenice da proces normalizacije odnosa s Prištinom nije lak, ali smatra da on doprinosi i razvoju ekonomije.

Zbog toga, kako kaže, Njemačka podržava ovaj proces, EU i Miroslava Lajčaka, koji posreduju u dijalogu.

"Srbija i zemlje u njenom okruženju imaju takav ekonomski potencijal i bogatstvo kulture, i to su resursi koje treba iskoristiti za dobrobit ljudi u regionu, ali i EU", poručio je Mass.