Mir i stabilnost
4

Vučić: Naš stav o BiH je jasan, jedini interes nam je da se Srbi osjećaju sigurno

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd ima kristalno jasan stav o BiH i da nema nijedan drugi interes osim mira i stabilnosti u regionu, kao i da se Srbi i drugi u BiH osjećaju sigurno.

"Pet godina stalno govorim jedno te isto i pustite me da iznesem kristalno jasan stav Srbije. Mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, podržavamo integritet Republike Srpske unutar BiH, u okviru Dejtonskog sporazuma. Ako se unutar BiH želi nešto mijenjati onda je to stvar tri naroda koja žive u toj zemlji. Mi nemamo nijedan drugi interes osim mira i stabilnosti u regionu, kao i da se Srbi i drugi tamo osjećaju sigurno", rekao je Vučić za Kronen Zeitung.

On je naglasio da neće popustiti dok u regionu ne bude osnovana prava zajednička ekonomska zona.

"Ako želite možete nas nazivati 'malom EU na zapadnom Balkanu'. To se možda nekima neće svidjeti, ali to nam ne smeta. Nama su potrebne iste carinske stope, iste subvencije za strane investitore. Želimo da stvorimo zajedničko tržište među našim zemljama. Zamislite šta bi zajedničko tržište na Balkanu moglo sve da učini", rekao je Vučić i dodao da albanski premijer Edi Rama podržava njegovu težnju.

Na konstataciju da u Evropi raste zabrinutost zbog džihadističkog islama usljed povratnika "Islamske države" s ratišta na Kosovo i u BiH, zbog čega bi trebalo da bude zabrinut, Vučić je odgovorio da bi mnogi, ako to potvrdi, govorili da pretjeruje i da samo želi poziciju svoje zemlje prikazati u boljem svjetlu.

"Zbog toga pokušavam što manje govoriti o tom problemu i mogu samo reći da naše sigurnosne vlasti sarađuju tijesno s evropskim", rekao je on.

Kada je riječ o rješenju problema Kosova, predsjednik Srbije je poručio da su za pronalazak rješenja potrebni kompromis i ustupci, a da će, ukoliko Srbi i Albanci ne postignu rješenje, to biti greška više u historiji dva najveća naroda na Balkanu.

On je još jednom poručio Albancima da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ističući da je nemaju, jer su za to potrebni Srbi.

"Bez Srbije nema članstva u UN, bez Srbije nema prijema u Interpol, bez Srbije nema državnih posjeta u Kini", naglasio je Vučić i dodao da su sve karte na stolu i da do rješenja može doći ako se po fer principu odvija "uzimanje i davanje".

"I tada bi za Srbiju bila sva vrata Evrope otvorena. Naravno, moramo još poboljšati vladavinu prava, ali na drugoj strani smo stavili finansije pod kontrolu", zaključio je predsjednik Srbije.