U društvu Dodika
61

Vučić na obilježavanju "Oluje" govorio i o sankcijama: Šalite se, ali situacija je malo teža

S. Š.
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik na Petrovačkoj cesti (Foto: RTRS)
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik na Petrovačkoj cesti (Foto: RTRS)
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić položili su vijence na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti u znak sjećanja na stradale Srbe tokom akcije "Oluja" nakon čega su se obratili medijima.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je četvrtog augusta 1995. godine, a vodilo ju je i Hrvatsko vijeće odbrane (HVO). U znak sjećanja na, kako je rečeno, progon Srba i njihovo stradanje, Dodik i Vučić su položili cvijeće na Petrovačkoj cesti koja je mjesto pogibije žrtava, među kojima je bilo i djece.

Prvi se obratio predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik koji se prvenstveno zahvalio svim prisutnima, ali najviše Vučiću koji je, kako kaže, zaslužan za današnje okupljanje.

"Petrovačka cesta je mjesto našeg stradanja u Drugom svjetskom ratu, a na bolni isti način su ubijeni naši prijatelji, porodica, i 1995. godine. Okupio nas je Aleksandar Vučić, kao pravi patriota, oduševljen ljepotom krajolika. Prije njega, neki čelnici iz Beograda su bili skloni otpisivanju historije, da se neki ne bi ljutili. Ali, Vučić je rekao prije desetak godina rekao da ćemo ovdje zajedno obilježiti dane stradanja naših predaka", kazao je Dodik.

Dodao je kako danas svjedočimo tome da je Srbija jaka, a potpomognuta njome jaka je i RS i potvrdio da će večeras sa Vučićem posjetiti i Prijedor i obilježiti godišnjicu "Oluje".

Nakon njega, prisutnima je obratio Vučić koji kaže kako je "bezbroj puta pomislio na ovo mjesto, zamišljao ga, slušao kako su kolone prolazile Petrovačkom cestom", a sada je konačno i tu.

"Trebamo da pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, ali nemojte da nas tjerate da zaboravljamo srpsku djecu, nemojte da nas tjerate da zaboravljamo svoja ognjišta, da se odričemo svojih prezimena. U Jugoslaviji je prećutkivano o onome što se dešavalo u NDH jer time nismo nikoga izazivali. Kad ukažete na činjenice kažu vam da ste ratni-huškač", poručio je Vučić.

Za kraj, istaknuo je kako će nastaviti ekonomski osnaživati RS te da ulaganjem novca žele osigurati da se stanovništvo osjeća bezbjednije. Potom, osvrnuo se i na nedavno sankcionisane zvaničnike RS-a.

"Slušam vas, šalite se oko sankcija i svega, dobro je da imate duh, ali situacija je malo teža, ali mi je jasno odakle Miletu nesalomivi odnos prema sankcijama i svemu drugom", dodao je Vučić.