Podaci Agencija
218

Vučić četvrti put obmanuo javnost: Srbija nije prestigla BiH po prosječnim plaćama

Ervin Mušinović
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je iznio lažnu informaciju o tome da je Republika Srbija prestigla Bosnu i Hercegovinu kada je riječ o prosječnoj plaći. Od sredine 2018. godine do danas Vučić je čak četiri puta iznio identičnu tezu koja se svaki put do sada pokazala netačnom.

S ciljem stvaranja privida o tome da je ekonomska situacija u Srbiji bolja od stvarne predsjednik susjedne države Aleksandar Vučić jučer je ponovo iznio tezu o tome da je Republika Srbija "po prosječnim plaćama prestigla Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu te da će uskoro prestići i Crnu Goru".

Ovim povodom uporedili smo zvanične podatke državnih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, a koje se bave prikupljanjem informacija o prosječnim plaćama isplaćenim u obje zemlje.

Zavod za statistiku Republike Srbije raspolaže podacima o prosječnim plaćama isplaćenim u Srbiji za juli 2019. godine. Ovi podaci govore da je prosječna bruto plaća isplaćena u julu ove godine iznosila 76.056 dinara (1.254 KM), dok je prosječna neto plaća iznosila 55.042 dinara (907 KM).

Na drugoj strani, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u istom periodu, dakle julu 2019. godine, prosječna isplaćena bruto plaća u našoj zemlji iznosila je 1.439 KM, dok je prosječna neto plaća iznosila 932 KM.

Dakle, zvanični podaci govore kako je ipak u Bosni i Hercegovini prosječna bruto plaća veća za 185 KM, dok je prosječna neto plaća isplaćena u našoj zemlji veća za 25 KM u odnosu na susjednu Srbiju.

Lažne tvrdnje o prosječnoj plaći predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznio je i u julu 2018. godine kada je također tvrdio da je Srbija prestigla Bosnu i Hercegovinu. I tada su statistički podaci pokazali da Vučić iznosi neistine s obzirom na to da je i u tom trenutku prosječna isplaćena neto plaća u Srbiji iznosila 813 KM, a u Bosni i Hercegovini 881 KM.

Mjesec poslije, odnosno u augustu 2018. godine, srbijanski predsjednik ponovo je pokušao prikazati da je Bosna i Hercegovina u gorem položaju u odnosu na Srbiju. Vučić je tada tvrdio, vjerovatno računajući da je javnost zaboravila na njegovu julsku izjavu, kako je "Srbija prvi put prestigla BiH po prosječnoj plaći". I ti navodi pokazali su se neistinitim, jer je i tada prosječna plaća u BiH bila veća za 60 KM u odnosu na Srbiju.

Što se tiče ove godine, predsjednik Srbije se i u februaru 2019. godine pohvalio da je Srbija uspješnija od BiH kada je riječ o prosječnim plaćama. Ipak, statističke agencije obje zemlje pokazale su da je prosječna neto plaća u februaru u BiH iznosila 895 KM, a u Srbiji 864 KM, dok je prosječna bruto plaća u BiH iznosila 1.378 KM, a u Srbiji 1.193 KM.