BiH
8

VTK kritizirala rad pravosuđa: Nedopustivo je da nije riješena krivična prijava iz 2013. godine i još pet drugih

FENA
Skupština Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) na vanrednoj sjednici donijela je niz zaključaka kojim se kritizira rad pravosudnih organa kako zbog sporosti krivičnih procesa koje Komora vodi pred sudovima tako i zbog donesenih sudskih odluka koje direktno zadiru u samostalnost, autonomiju, ugled i dostojanstvo čelnih ljudi. Takva praksa, ističu u Skupštini, utječe na direktno funkcioniranje Komore čime je, kako se kaže u zaključcima, nanesena nesaglediva šteta ovoj instituciji.

"Nedopustivo je da još nije riješena krivična prijava koju je VTK BiH u novembru 2013. podnijela Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo za krivična djela samovlašća, krivotvorenje isprave, uništenje službenog pečata ili službenih spisa i oštećenje tuđe stvari. Zbog neefikasnosti ovog postupka Komora je pretrpjela ogromnu finansijsku štetu, čime je ugrožena njena djelatnost i finansiranje aktivnosti u interesu privrede BiH. Djelima koja su predmet ove krivične prijave narušen je ugled i povjerenje u komore kod privrednih subjekata iz BiH koje Komora predstavlja i zastupa, kao i ugled i dostojanstvo legalno izabranih nosilaca funkcija u Komori. Zbog nerješavanja ove krivične prijave Skupština VTK dovodi u sumnju nepristranost Kantonalnog tužilaštva kao organa krivičnog gonjena. Skupština poziva Tužilaštvo Kantona Sarajevo da u ovom krivičnom predmetu provede brz i efikasan postupak u skladu sa zakonom", kaže se u zaključku koji se odnosi na rad Tužilaštva KS.

Također, Skupština VTK smatra nedopustivim da najmanje pet krivičnih prijava još nisu riješene, a Tužilaštvo BiH nije preduzelo radnje iz svoje nadležnosti ni protiv osumnjičenih niti protiv podnosilaca krivičnih prijava. Zbog neefikasnosti Tužilaštva BiH u ovim postupcima Skupština STK dovodi u sumnju nepristranost Tužilaštva BiH. Skupština poziva Tužilaštvo BiH da u ovim krivičnim predmetima provede brz i efikasan postupak u skladu sa zakonom.

"Komora je samostalna, nevladina i nepolitička privredna asocijacija, osnovana zakonom o VTK BiH, na osnovu koga Statutom i drugim opštim aktima autonomno uređuje svoju organizaciju i unutrašnju strukturu i sva pitanja bitna za njen rad. U direktnoj suprotnosti sa Zakonom o VTK su odluke pravosudnih organa koje ne uvažavaju Statut VTK, jer se tim odlukama remeti ili ugrožava unutrašnja struktura Komore uspostavljena Statutom i drugim odlukama legalno izabranih organa komore i na takav način narušava samostalnost Komore", kaže se u jednom od zaključaka vezanim za Odluku Suda BiH.

Stoga je Skupština zadužila predsjednika VTK BiH Brunu Bojića da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti protiv osoba u pravosudnim institucijama pred Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV) BiH, a da o razlozima za donošenje ovakvih zaključaka obavijesti Vijeće ministara BiH, te ministre pravde i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Na vanrednoj sjednici VTK održanoj u petak 28. oktobra zaključeno je da je sudska odluka u dijelu koji se tiče vraćanja Faruka Jašarevića na mjesto generalnog sekretara Komore "neprovodiva".

Predsjednik Upravnog odbora VTKBiH Ševal Suljkanović izjavio je nakon sjednice u Sarajevu da bi provođenje navedene sudske odluke dovelo do kršenja pravila i propisa, što članovi Komore ne žele. Predsjednik Skupštine VTKBiH Svetozar Mihajlović rekao je da je presuda u jednom dijelu izvršena ali ju je u drugom dijelu nemoguće provesti, jer dovodi u pitanje funkcioniranje Komore.