{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VTK: Buduću saradnju graditi na partnerskim odnosima

F
5.6.2007. u 16:51
0
0
VTK: Buduću saradnju graditi na partnerskim odnosima
0
VTK: Buduću saradnju graditi na partnerskim odnosima
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Slobodan Župljanin nazočio je danas sastanku sa delegacijom Republike Hrvatske koju je predvodio Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva RH, a koji je upriličilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Tema i povod za razgovor bile su mjere za unapređenje trgovinske razmjene, sa posebnim osvrtom na implementaciju Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, implementaciju Sporazuma o veterinarskoj suradnji (ubrzanju procedura registracije objekata za klanje životinja, doradu, preradu i skladištenje), otvaranje mogućnosti razmjene poljoprivrednih proizvoda, kako animalnog podrijetla (mlijeka, mesa i prerađevina, hrane za ribe i životinje i sl...), tako i biljnog (vino, duhan, vode, kavovine, voće, ulje i sl...).

Predstavnici hrvatske delegacije su upoznali kolege iz naše zemlje sa njihovim iskustvima, vezano za registraciju poljoprivrednih gazdinstava i dozvoljene mjere za zaštitu i poticaje domaće proizvodnje.

Rasprava je bila korisna i konstruktivna, te su doneseni konkretni zaključci, da se:
- do 30. lipnja završi postupak kontrole objekata za koje je zatraženo odobrenje za vršenje izvoza, te izdaju odgovarajuća rješenja za sve one za koje se ustanovi da ispunjavaju tražene uvjete;
- još jednom sagledaju mogućnosti za odobrenje izvoza janjećeg i telećeg mesa iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku;
- da Bosna i Hercegovina skine zabranu uvoza svinjskog mesa iz onih područja Hrvatske za koje više ne postoje smetnje po standardima EU-a;
- da obje strane učine dodatne napore u eliminiranju uočenih necarinskih barijera;
- da se odnosi u budućnosti grade na obostrano izraženom interesu i partnerskoj osnovi;
- da se poslije 30. lipnja u Zagrebu održi sastanak u sličnom sastavu i izvrši analiza svega danas dogovorenog, te potom utvrde naredne konkretne aktivnosti.

Osim predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH, ovom sastanku su, na poziv domaćina – ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prisustvovali predstavnici svih nadležnih institucija: ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Federacije BiH, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, te predsjedavajuća Komisije za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine.

U delegaciji Republike Hrvatske, uz ministra Čobankovića bili su i drugi predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva RH, Hrvatske gospodarske komore, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH i savjetnica za gospodarstvo u veleposlanstvu, saopćila je Služba za informiranje VTKBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: