BiH
0

VTK BiH: Izvoz iz BiH u prvih šest mjeseci 2005. tri puta veći od uvoza

NINA
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, u prvih šest mjeseci ove godine izvoz iz naše zemlje je tri puta veći od uvoza.

Potpredsjednik VTK BiH Petar Milanović izrazio je zadovoljstvo trendom povećanog izvoza u odnosu na uvoz, te kazao da mrlju na ovako dobre rezultate baca mjesec juni u kojem je došlo do enormnog povećanja uvoza.

On je naglasio da se, ukoliko sve institucije vlasti i privredne asocijacije u BiH ne poduzmu odgovarajuće korake u tekućoj ekonomskoj politici, do kraja godine može očekivati pad pozitivnog trenda, odnosno ne bi se mogla zadržati postojeća situacija u kojoj je izvoz veći od uvoza.

"U junu je došlo do poravnanja uvoza i izvoza s naglaskom na veliki uvoz koji poništava pozitivne pomake koji su ostvareni u prvih pet mjeseci ove godine. To govori da su pomake koje smo imali u ovoj godini u izvozu u suštini iznijele velike kompanije koje su imali značajno otvaranje novih kapaciteta ili revitalizaciji postojećih", kazao je Milanović.

Zanimljivo je da u junu Republika Srpska bilježi pozitivne rezultate jer je u tom mjesecu zabilježen porast izvoza električne energije iz tog entiteta. Milanović ističe da BiH mora pronaći rješenja kako aktivirati veliki broj malih i srednjih poduzeća koji će zemlji osigurati jedan kontinuirani rast izvoza.

Kada je riječ o zemljama s kojima imamo potpisan ugovor o slobodnoj trgovini, u Vanjskotrgovinskoj komori raspolažu podacima da SCG i Hrvatska dominiraju s preko 90 posto sudjelovanja u ugovoru o slobodnoj trgovini. Za ove dvije zemlje nimalo ne zaostaje ni Slovenija.

"U sve tri zemlje imamo konstantan rast izvoza i znatno je veći od uvoza, dok su oscilacije kod drugih zemalja znatno veće. Posebno je naglašen rast izvoza u SCG", istaknuo je Milanović.

U Komori ocjenjuju da je najveći problem naše zemlje što ne postoji tekuća ekonomska politika, što znatno otežava ekonomski razvoj zemlje.