{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VTK BiH: Izvoz iz BiH u prvih šest mjeseci 2005. tri puta veći od uvoza

N
8.7.2005. u 16:46
0
0
VTK BiH: Izvoz iz BiH u prvih šest mjeseci 2005. tri puta veći od uvoza
0
VTK BiH: Izvoz iz BiH u prvih šest mjeseci 2005. tri puta veći od uvoza
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, u prvih šest mjeseci ove godine izvoz iz naše zemlje je tri puta veći od uvoza.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Potpredsjednik VTK BiH Petar Milanović izrazio je zadovoljstvo trendom povećanog izvoza u odnosu na uvoz, te kazao da mrlju na ovako dobre rezultate baca mjesec juni u kojem je došlo do enormnog povećanja uvoza.

On je naglasio da se, ukoliko sve institucije vlasti i privredne asocijacije u BiH ne poduzmu odgovarajuće korake u tekućoj ekonomskoj politici, do kraja godine može očekivati pad pozitivnog trenda, odnosno ne bi se mogla zadržati postojeća situacija u kojoj je izvoz veći od uvoza.

"U junu je došlo do poravnanja uvoza i izvoza s naglaskom na veliki uvoz koji poništava pozitivne pomake koji su ostvareni u prvih pet mjeseci ove godine. To govori da su pomake koje smo imali u ovoj godini u izvozu u suštini iznijele velike kompanije koje su imali značajno otvaranje novih kapaciteta ili revitalizaciji postojećih", kazao je Milanović.

Zanimljivo je da u junu Republika Srpska bilježi pozitivne rezultate jer je u tom mjesecu zabilježen porast izvoza električne energije iz tog entiteta. Milanović ističe da BiH mora pronaći rješenja kako aktivirati veliki broj malih i srednjih poduzeća koji će zemlji osigurati jedan kontinuirani rast izvoza.

Kada je riječ o zemljama s kojima imamo potpisan ugovor o slobodnoj trgovini, u Vanjskotrgovinskoj komori raspolažu podacima da SCG i Hrvatska dominiraju s preko 90 posto sudjelovanja u ugovoru o slobodnoj trgovini. Za ove dvije zemlje nimalo ne zaostaje ni Slovenija.

"U sve tri zemlje imamo konstantan rast izvoza i znatno je veći od uvoza, dok su oscilacije kod drugih zemalja znatno veće. Posebno je naglašen rast izvoza u SCG", istaknuo je Milanović.

U Komori ocjenjuju da je najveći problem naše zemlje što ne postoji tekuća ekonomska politika, što znatno otežava ekonomski razvoj zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: