{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VSTVBiH realiziralo 90 posto obaveza u 2009. godini

F
24.5.2010. u 15:20
0
0
VSTVBiH realiziralo 90 posto obaveza u 2009. godini
0
VSTVBiH realiziralo 90 posto obaveza u 2009. godini
Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) realiziralo je 90 posto obaveza iz Programa rada za 2009., a ostatak aktivnosti nije realiziran iz objektivnih razloga, odnosno zbog (ne)sudjelovanja drugih subjekata.
Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković, podsjećajući da je i u 2009. posebna pažnja posvećena efikasnijem radu pravosudnih institucija, te provedbi prioriteta sadržanih u Strategiji za razvoj sektora pravde u BiH i Državnoj strategiji za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Tako je u protekloj godini prvi put broj riješenih predmeta u sudovima u BiH bio veći od priliva.

VSTVBiH donio je u 2009. godini 159 odluka o imenovanjima sudija, dodatnih sudija, tužitelja i stručnih saradnika.

Govoreći o rezultatima rada u 2009., predsjednik VSTV-a kazao je da je u toj godini usvojen Pravilnik o postupku odabira i imenovanja kandidata na pravosudne funkcije u BiH, te, u saradnji s izvršnom i zakonodavnom vlasti, uvrštena nova (proširena) sistematizacija za sve sudove u BiH.

Kada se radi o provedbi strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, uspostavljena je baza podataka u svim nadležnim tužiteljstvima i sudovima, koji bi do kraja juna trebalo da okončaju aktivnosti na izradi planova rada u tom segmentu.

Protekla godina obilježena je i uspješnim koracima na realizaciji projekata informatizacije bh. pravosuđa, odnosno uvođenja elektronske obrade, a BiH je jedina zemlja u regionu u kojoj je osiguran on-line pristup sudskim predmetima, što je dodatni iskorak u pravcu transparentnosti bh. pravosuđa.

Budžeti sudova i tužiteljstava u BiH u 2009. iznosili su 186,3 miliona KM, a za istu namjenu u tekućoj godini planirana su 192,6 miliona KM (povećanje od 3,3 posto).

Finansiranje 86 pravosudnih institucija u BiH vrši se iz 14 različitih izvora, a ta fragmentiranost predstavlja poteškoću za VSTVBiH, prije svega u pogledu planiranja, usvajanja i izvršenja budžeta.

Novinari su zatražili komentar predsjednika VSTV-a BiH u vezi sa slučajem bijega Momira Savića, pravomoćno osuđenog za ratne zločine u Višegradu te imenovanjem Dragane Đerić-Cerović u Općinski sud u Velikoj Kladuši, Dragice Glušac u Tužiteljstvo BiH, te sudije Vrhovnog suda RS-a Redžiba Begića i sudije Suda BiH Branka Perića, a čija je ratna prošlost, prema pisanju medija i pritužbama određenih organizacija, kontroverzna i upitna.

Novković je odgovarajući na ta pitanja kazao da VSTVBiH nije nadležan za postupanje kada je riječ o Savićevom bijegu, ali da, eventualno, po prijavi može reagirati Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri VSTVBiH, ukoliko se ispostavi da je neko od sudija ili tužitelja umiješan u "curenje informacija", odnosno pomoć osuđeniku.

Nadalje, kazao je da će VSTVBiH ispitati sva spomenuta imenovanja, odnosno razmotriti zaprimljene prijave/pritužbe te postupiti u skladu sa zakonom.

Neka od spomenutih pitanja bit će razmatrana već 26. maja na sjednici VSTVBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: