BiH
4

VSTV: Ugrožena nezavisnost Tužilaštva KS neprimjerenim pritiskom Skupštine KS

Klix.ba
VSTV (Foto: Arhiv/Klix.ba)
VSTV (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BIH razmatralo je upit Kantonalnog tužilaštva KS u kojem je zatraženo mišljenje povodom rasprave na hitnoj sjednici Skupštine KS od 31.01.2017. godine, a na kojoj se raspravljalo o Izvještaju ad hoc tijela o provedenom skupštinskom nadzoru Komisije za sigurnost nad zakonitošću rada MUP-a KS i Uprave policije u slučaju "Dženan Memić".

VSTV je usvojilo mišljenje da je u konkretnom slučaju ugrožena nezavisnost Tužilaštva KS, te da je Skupština KS svojim radom izvršila neprimjeran pritisak na rad pravosuđa, a što može uticati na ostvarivanje principa nezavisnog i nepristranog vođenja krivičnog postupka. VSTV je pozvalo Skupštinu KS da prestane s ovakvom vrstom parlamentarne prakse.

"Nesporno je da Skupština Kantona Sarajevo shodno ovlaštenjima iz člana 10. i 28. stav 2. Zakona o Kantonalnom tužilaštvu KS ima pravo zahtijevati dostavljanje informacija o provođenju krivičnog zakonodavstva u Kantonu i radu tužilaštva, te dostavljanje godišnjeg izvještaja Kantonalnog tužilaštva KS o stanju kriminaliteta u Kantonu i tokovima kriminala. Međutim, raspravljanje Skupštine o određenom predmetu, upuštajući se u ocjenu dokaza i zakonitosti pojedinih dokaza, te iznošenje pravnih kvalifikacija krivičnog djela, dok je suđenje u ovom predmetu u toku, zasigurno prevazilazi nadležnosti Skupštine obuhvaćenih navedenim zakonskim odredbama", stoji u saopćenju VSTV-a.

Iz ove institucije ističu da su u potpunosti svjesni pažnje javnosti i interesa porodice za otkrivanje počinioca i rješavanje slučaja u kojem je izgubljen jedan mladi život, ali su mišljenja da se ne samo u ovom predmetu, nego i generalno, mora voditi računa o posebnoj ulozi pravosuđa u društvu. U konkretnom slučaju naglašena je ulogu tužilaštva koja se ogleda u procesuiranju počinioca krivičnih i drugih kažnjivih djela kao jednog od temelja za očuvanje vladavine prava.

"VSTV je uvjerenja da je Tužilaštvo KS u konkretnom predmetu postupalo profesionalno i u skladu sa svim procesnim normama a što je i potvrđeno odlukom Ustavnog suda BiH", zaključuje su u saopćenju.