Napredak
58

VSTV: Sudijama i tužiocima u BiH vjeruje samo 34 posto građana

Piše: M. Travar
(Foto: Klix.ba)
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija je sa saradnicima u Banjoj Luci predstavio aktivnosti u okviru napora koji su preduzeti na unapređenju percepcije javnosti o radu pravosudnih institucija.

Prema istraživanju pod nazivom "Indeks efektivnosti pravosuđa Bosne i Hercegovine za 2016. godinu", obavljenom u okviru Misije USAID-a u BiH, ukazano je na potrebu da se ulože dodatni napori na unapređenju i boljoj informisanosti javnosti o aktivnostima koje preduzima VSTV BiH.

U skladu s tim je izrađena internet platforma koja građanima pruža mogućnost da putem jednog "klika" dobiju uvid u svoj predmet u bilo kojem sudu u BiH, iz zemlje ili inozemstva, da dobiju informaciju o zakazanim ročištima u bilo kojem sudu u BiH, bez geografskih ili vremenskih ograničenja, da izvrše detaljan uvid u statističke podatke o radu sudova i tužilaštava te postanu korisnici baze sudskih pravosnažnih odluka.

Po okončanju prezentacije Tegeltija je potvrdio ono što se u BiH odavno zna, a to je da građani vrlo malo vjeruju institucijama pravosuđa. Od ukupnog broja ispitanika, svega 34 posto je reklo da vjeruje pravosudnim institucijama BiH, što je ipak povećanje od 7 posto u odnosu na prethodni period, rekao je Tegeltija.

”Mnogo je razloga zbog kojih se stiče utisak da u BiH postoji veliki broj nerasvijetljenih slučajeva tzv. high profile kriminala, odnosno onog u koji su umiješani nosioci visokih javnih, političkih pa i pravosudnih institucija, ali je kod nas najviše eksponiran jedan slučaj (Salihović). Ipak, ne može se reći da se ništa ne radi, jer je u proteklom periodu procesuirano 18 ministara, 12 načelnika općina, dva premijera, imamo 39 presuda u tim slučajevima”, istakao je Tegeltija.

Odgovarajući na naše pitanje o "provjetravanju" u sopstvenim redovima, koje je najavio prije mjesec i po, Tegeltija je precizirao da je u ovom mandatu VSTV pokrenut najveći broj disciplinskih postupaka protiv sudija i tužilaca, sedam-osam suspenzija te da generalno postoji volja za rješavanjem velikih slučajeva.

"Mi sada imamo svega jedan posto zastarjelih slučajeva, svaki sudija obradi blizu 150 predmeta, što nije malo. Ipak, činjenica je da postoji pritisak politike i da je on jači nego ikad, u smislu da se provodi kroz priču o tzv. legitimnim ciljevima, odnosno borbu protiv kriminala i korupcije. Kroz tu priču o legitimnim ciljevima se pokušava uspostaviti kontrola pravosuđa", naveo je Tegeltija i dodao da je prilikom nastupajuće posebne sjednice Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu spreman da sasluša i prihvati sve kritike ukoliko su one argumentovane.

Također je rekao i to da se paušali članova VSTV-a na mjesečnom nivou kreću od 1.000 do 1.300 KM.