{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VSTV: Sudija Drago Vuković razriješen dužnosti

S
21.2.2015. u 13:27
4
4
VSTV: Sudija Drago Vuković razriješen dužnosti
4
VSTV: Sudija Drago Vuković razriješen dužnosti
Foto: Ilustracija
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH razriješio je dužnosti sudiju Opštinskog suda u Bihaću Dragu Vukovića, koji je proglašen odgovornim za više disciplinskih prekršaja.
U skladu sa Zakonom o VSTV BiH, Vuković je razriješen dužnosti zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, donošenja odluka kojim se krši zakon ili uporno i neopravdano krše pravila postupka, propuštanja, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, te namjernog davanja lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća.

VSTV je saopštio da je odbijanjem žalbe Drage Vukovića kao neosnovane, potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije za sudije, kojom je izrečena disciplinska mjera razrješenja od dužnosti, konačna.

U svojoj odluci, VSTV je takođe potvrdio stav Drugostepene disciplinske komisije da se jedino donošenjem mjere razrješenje od dužnosti sudije može postići svrha disciplinskog kažnjavanja prema tuženom, te s tim u vezi, preventivno djelovati na druge sudije da svoju dužnost obavljaju u skladu sa primjenjivim pravnim pravilima i etičkim kodeksom sudija.

Ovaj kodeks propisuje da sudija odražava visok nivo profesionalne sposobnosti i obavlja svoju funkciju stručno, savjesno, marljivo i efikasno, odnosno da obavlja svoju funkciju na efikasan i zakonit način, u razumnom roku, navodi se u saopštenju VSTV-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: