Zakazana sjednica
10

VSTV se u srijedu izjašnjava o pismu OSCE-a, Ambasade SAD-a i Delegacije EU

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine iduće srijede raspravljat će o zajedničkom pismu koje su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili članovima VSTV-a.
VSTV BiH zakazao je sjednicu koja će biti održana naredne sedmice, a na dnevnom redu nalazi se 25 tačaka. O ovim tačkama članovi VSTV-a izjasnit će se u srijedu, četvrtak i petak.

Kako je navedeno, 19. juna 2019. godine članovi VSTV-a raspravljat će o zajedničkom pismu koje su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili VSTV-u, a u kojem su izrazili zabrinutost zbog pojava u bh. pravosuđu poput pokušaja koji izgleda imaju za cilj da se odgode ili čak dovedu u pitanje zajednički reformski napori poduzimani u proteklom periodu.

VSTV BiH upoznat će se u srijedu i o informaciji o aktivnostima predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, informaciji u vezi sa štrajkom advokata u Brčko distriktu BiH, a bit će održana i kratka prezentacija ključnih pitanja vezanih za VSTV i pravosuđe u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Na dnevnom redu nalaze se i izvještaji o radu za 2018. godinu i to Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS, Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Federalnog tužilaštva i Ureda javnog tužioca RS.

Drugi dan zasjedanja članovi VSTV-a trebali bi donijeti odluke o imenovanjima predsjednika općinskih sudova u Konjicu, Čapljini, Sanskom Mostu, a na dnevnom redu naći će se i razmatranje pitanja primjene Pravilnika o sukobu interesa članova Vijeća u postupku predlaganja kandidata za pozicije u Ustavnom sudu FBiH.

Podsjećanja radi, predsjednica Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Aleksandra Martinović uputila je u maju ove godine dopis međunarodnim zvaničnicima u BiH, u kojem se požalila na rad VSTV-a. U pismu koje je upućeno visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku i specijalnom predstavniku Evropske unije u BiH Larsu Gunnaru Wigemarku zatraženo je da utječu na VSTV i osiguraju ustavan, zakonit i nezavisan rad Ustavnog suda FBiH.

Posljednjeg dana zasjedanja VSTV bi trebao imenovati glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu te predsjednike osnovnih sudova u Mrkonjić Gradu, Kotor Varoši, Doboju i Derventi.