16. augusta
3

VSTV raspisuje novi konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) raspisat će sutra novi konkurs za prijavu kandidata za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Iz VSTV-a su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da će ponovljeni konkurs za glavnog tužioca biti raspisan u četvrtak, 16. augusta.

Od osnivanja Tužilaštva BiH 2003. godine, tom institucijom su rukovodila tri glavna tužioca. Marinko Jurčević, koji je bio prvi izabran, napustio je funkciju bez da je ikada objasnio razloge u javnosti. Danas radi kao notar.

Drugi glavni tužilac Milorad Barašin – nakon disciplinskog postupka pokrenutog zbog kontakata sa Slobodanom Tešićem, koji se dovodi u vezu s međunarodnim krijumčarenjem oružja, smijenjen je s pozicije.

Treći glavni tužilac Goran Salihović je također smijenjen odlukom disciplinske komisije, zbog određenih nepravilnosti u radu, a ostao je na poziciji tužioca u Tužilaštvu BiH.

Nakon suspenzije Salihovića, u septembru 2016. je za vršiteljicu dužnosti glavnog tužioca izabrana Gordana Tadić.

Ona se prijavila na konkurs za glavnog tužioca koji je VSTV raspisao 7. decembra 2017. godine. Tada se na konkurs prijavilo još 12 kandidata, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Taj konkurs je poništen, a 16. augusta će biti raspisan novi.