O istražnoj komisiji
21

VSTV: Propisima BiH parlamentarni nadzor nad pravosuđem nije dopušten

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Povodom najavljenih aktivnosti Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama te učestalih upita novinara po ovom pitanju, iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podsjećaju na zaključke koji su usvojeni na sjednici održanoj 18.7.2019. godine.

Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova VSTV-a BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a BiH, navode u saopćenju iz ove institucije.

Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti.

Članovi VSTV-a BiH, te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

VSTV BiH poziva Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos sa VSTV-om BiH na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti.