Progon dužnika
11

VSTV predlaže da se uspostavi institucija profesionalnih izvršitelja

F. H.
Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine su upoznali javnost da je jedan od najvećh problema u bh. pravosuđu postupak izvršenja te su kao moguće rješenje naveli uvođenje institucije profesionalnih izvršitelja.

U saopćenju VSTV-a se navodi da je izvršni postupak jedna od najslabijih karika u bh. pravosuđu, a najveći izazov predstavlja veliki broj predmeta, nedovoljni ljudski resursi, zakonodavna regulativa te sam način provođenja izvršnog postupka.

Za rješenje problema izvršenja predlažu da se prvođenje izvršenja sa sudova prebaci na službu profesionalnih izvršitelja, a da je to u nadležnosti šire izvršne i zakonodavne vlasti.

Optužuju izvršnu vlast da ne poduzima dovoljan angažman u odnosu na osiguravanje adekvatnih finansijskih sredstava i ljudskih resursa usudovima, adekvatnog pristupa informacijama o imovini dužnika i efikasnog poslovanja komunalnih preduzeća.

Navode da bi izmještanje izvršenja značajno smanjilo broj neriješenih predmeta za naplatu komunalnih računa, a sudovi bi bili oslobođeni tereta nespornih potraživanja.

VSTV u saradnji sa međunarodnim partnerima, prije svega Švedskom agencijom za izvršenje (SEA), intenzivno radi na unapređenju procesa izvršenja u sudovima.

U narednom periodu biti će organizovani sastanci između VSTV-a BiH, izvršne vlasti i komunalnih preduzeća tokom kojih će biti razmatrana pitanja poslovanja komunalnih preduzeća, te jasno definisan prijedlog mjera koje izvršna vlast i komunalna preduzeća

trebaju poduzeti kako bi se unaprijedio izvršni postupak, te promijenila praksa i pristup tražilaca izvršenja pri pokretanju postupka izvršenja.