{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VSTV podržao novu strategiju kojom se za pet godina žele završiti predmeti ratnih zločina

22.2.2018. u 21:09
5
18
VSTV podržao novu strategiju kojom se za pet godina žele završiti predmeti ratnih zločina
5
VSTV podržao novu strategiju kojom se za pet godina žele završiti predmeti ratnih zločina
Foto: Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće podržalo je izmjene Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koji, kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), predviđaju da svi predmeti ratnih zločina budu završeni u roku od pet godina, do 2023. godine.
Kako se navodi u prijedlogu Strategije koji je u posjedu BIRN-a BiH, u Tužilaštvu BiH postoji preko 550 neriješenih predmeta ratnih zločina u kojima je imenovano preko 4500 poznatih počinilaca i isto toliko predmeta u kojima počinilac nije poznat. U entitetskim sudovima i Brčko distriktu neriješeno je oko 200 predmeta u kojima je poznat počinilac ratnog zočina, prenosi BIRN.

U prijedlogu Strategije zaključeno je da je potrebno prioritetno procesuirati najodgovornije počinitelje pred Državnim sudom. Kada je u pitanju kategorizacija predmeta na složene i manje složene, potrebno je usaglasiti koji će predmeti biti procesuirani na kojem nivou.

Jedan od ciljeva Strategije je i osiguranje efikasnog raspoređivanja predmeta na niže sudove, čija dinamika do sada nije bila adekvatna.

“Neravnomjerna raspodjela predmeta, te procesuiranje manje složenih predmeta od Tužilaštva i Suda BiH su između ostalog jedan od uzroka neefikasnog procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina i proteka prvobitnog roka od sedam godina predviđenog Strategijom”, navodi se u novoj Strategiji.

Nakon što se prebaci veći broj predmeta na sud u Brčkom i entitetske sudove, potrebno je ojačati ljudske kapacitete za rad na predmetima ratnih zločina u ovim institucijama, dok se očekuje da lokalna ministartsva obezbijede finansiranje. Radi osiguranja kvalitetnog rada na predmetima ratnih zločina, radit će se i na jačanju i edukaciji sudskih i tužilačkih kapaciteta, kao i edukaciji saradnika.

Regionalna saradnja mora se poboljšati jer uspostavljeni mehanizmi saradnje nisu na adekvatan način riješili pitanja ustupanja predmeta ratnih zločina, te izručenja osoba sa dvojnim državljanstvom zbog ustavnih i pravnih ograničenja vezanih za ekstradiciju, zaključeno je u prijedlogu Strategije.

Cilj nove strategije je i ažuriranje evidencije o svim predmetima koji se nalaze pred Državnim sudom i tužilaštvom. Ubuduće je potrebno registrovati predmete na način da se obezbijedi postojanje odgovarajućih podataka o nerješenim predmetima u tužilaštvima.

„Tužilaštvo BiH će u roku od 30 dana od dana usvajanja izmjena i dopuna Strategije ažurirati postojeću evidenciju predmeta ratnih zločina i izvršiti njihovu kategorizaciju na složene predmete i manje složene predmete“, navodi se u prijedlogu.

Uprkos činjenici da je naglašeno da je potrebno prioretizirati složenije predmete a manje slati na entitetski nivo, izmjenama Strategije se i dalje ostavlja mogućnost da Sud i Tužilaštvo BiH imaju nadležnost nad manje složenim predmetima.

Po prijedlogu Strategije potrebno je nastaviti obezbjeđivati zaštitu, podršku i isti tretman svih žrtava i svjedoka u postupcima pred svim sudovima.

„Jedna od mjera predviđenih Strategijom jeste unapređenje normativnog okvira za ostvarivanje imovinskopravnih zahtjeva u parničnom postupku kada su podnosioci svjedoci pod mjerama zaštite, na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta“, navodi se u Strategiji.

Revidirana strategija predviđa nastavak ujednačavanja sudske prakse i osiguravanja jednakosti građana pred zakonom, ali i jačanje kapaciteta pravosuđa i policije u cijeloj BiH koji su uključeni u rad na predmetima ratnih zločina. Na kraju, prema prijedlogu, trebalo bi ojačati uspostavljeni sistem kontrole i nadzora nad provođenjem mjera iz izmjena i dopuna Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Državna strategija je prvobitno usvojena 2008. godine i predviđala je da se najsloženiji predmeti ratnog zločina završe u roku od sedam godina. Obzirom da do toga nije došlo, osnovana je Radna grupa za izradu izmjena i dopuna Državne strategije, koju čine stručnjaci iz Državnog suda i tužilaštva, te drugih institucija.

Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) jednoglasno je izglasana podrška prijedlogu Revidirane strategije koju treba da usvoji Vijeće ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: