{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VSTV odobrio angažman američkog savjetnika u Tužilaštvu BiH

S
10.7.2018. u 16:08
5
4
VSTV odobrio angažman američkog savjetnika u Tužilaštvu BiH
5
VSTV odobrio angažman američkog savjetnika u Tužilaštvu BiH
Foto: D. S./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće /VSTV/ danas je odobrilo zahtjev za angažman u Tužilaštvu BiH višeg savjetnika za pravosuđe Ambasade SAD u Sarajevu, čiji će opis poslova detaljno biti određen protokolom, koji će naknadno biti potpisan sa Tužilaštvom i odobren od VSTV-a.
Tokom rasprave o ovom zahtjevu na današnjoj sjednici, članovi Vijeća su iznijeli jedinstven stav da treba podržati svaku saradnju, ali i iznijeli određene sugestije koje bi trebale biti uvrštene u protokol.

Vijeće je zatražilo da se u protokolu, koji bi trebao biti potpisan u septembru, precizira da angažovana osoba ne bude uključeno u rad na određenim predmetima.

Član VSTV-a Goran Nezirović predložio je da Vijeće razmotri mogućnost proširenja saradnje s ostalim tužilaštvima i pravosudnim institucijama u BiH, jer smatra da je saradnja Ambasade SAD samo sa Tužilaštvom BiH uska i nedovoljna.

Član Vijeća Jadranka Ivanović navela je da se protokol zaključuje na nivou Tužilaštva BiH, tako da ne vidi kako bi taj savjetnik djelovao u drugim tužilaštvima.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija rekao je da Vijeće ne može utjecati na to da li će američka Ambasada angažovati jednog savjetnika za jedno ili sva tužilaštva.

On je objasnio da Tužilaštvo BiH ne može potpisati protokol koji obavezuje bilo koje drugo tužilaštvo u BiH, te dodao da će protokol potpisati Tužilaštvo BiH, a da mu se druga, eventualno zainteresovana tužilaštva mogu pridružiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: