BiH
0

VSTV: Obustavljeno privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sudije Vlade Adamovića

FENA
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) stavila je van snage prvostepenu odluku i obustavila privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sudije Suda BiH Vlade Adamovića.

Kako je saopćeno iz VSTV-a, odlukom Prvostepene disciplinske komisije od 30. novembra, Adamović je bio privremeno udaljen od vršenja dužnosti sudije u Sudu BiH do okončanja krivičnog postupka po optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Adamović je 3. decembra uputio podnesak Prvostepenoj disciplinskoj komisiji sa zahtjevom da ova komisija odmah stavi van snage ranije donesenu odluku iz razloga što je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 30. novembra oslobođen od optužbe, čime je navedeni krivični postupak okončan.

Postupajući po navedenom zahtjevu, Prvostepena disciplinska komisija je pribavila informaciju Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je potvrđeno da je Vijeće tog suda donijelo presudu kojom se optuženi Adamović oslobađa optužbi da je počinio krivično djelo iz Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Donošenjem navedene presude, predmetni krivični postupak je okončan pa su tako prestali zakonski razlozi za privremeno udaljenje sudije Vlade Adamovića od vršenja dužnosti sudije.