BiH
10

VSTV: Jačanje integriteta i borba protiv korupcije prioriteti su bh. pravosuđa

Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uz podršku Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i u saradnji sa Agencijom za spriječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) organizovalo je Godišnju konferenciju na temu borbe protiv korupcije i jačanja integriteta pravosuđa.

Cilj konferenije bio je otvoriti diskusiju i naći modalitete za unaprijeđenje borbe protiv korupcije i jačanje integriteta pravosuđa, dvije značajne teme koje su u fokusu javnosti od uspostave nezavisnog i odgovornog pravosuđa. U uvodnom dijelu konferencije učesnicima su se obratili direktor Misije USAID-a u BiH g. Peter Duffy, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija i direktor APIK-a Hasim Šabotić.

"Samo nezavisno, nepristrasno i etično pravosuđe može se boriti protiv korupcije. Jačanje nezavisnosti pravosuđa, njegovog integriteta u javnosti i kapaciteta da se bori protiv korupcije među vodećim je prioritetima Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija... Budući da pravosudna profesija igra glavnu ulogu u zaštiti građana od samovoljne upotrebe političke ili ekonomske moći kroz pravilnu primjenu zakona, osjetljiva je na mito, prisilu ili druge vrste uticaja. Ovi uticaji potkopavaju ne samo pravosuđe već i njegovu sposobnost da druge institucije drži odgovornima", naglasio je direktor Misije USAID-a u BiH g. Duffy.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je u svom izlaganju naglasio da se VSTV BiH i pravosuđe ove zemlje nalaze u momentu kada je pitanje integriteta i borbe protiv korupcije u fokusu javnosti i kada se dovodi u pitanje povjerenje javnosti u sistem.

"Samo osuđujuće presude za korupciju vratit će povjerenje u pravosudni sistem",naglasio je predsjednik Tegeltija podcrtavajući, u kontekstu nedavnih krivičnih istraga i procesiranja određenih sudija i tužioca, da pravosudni sistem, koji reaguje na sve vrste devijantnog ponašanja, postoji i da je evidentno da odstranjuje negativne elemente unutar sistema kada se oni pojave.

Direktor APIK-a Hasim Šabotić dao je osvrt na rad agancije na čijem je čelu naglašavajući značaj provođenja strateških dokumenata koje se odnose na borbu protiv korupcije.